FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIDEO Petir dobila podršku Europskog parlamenta za hrvatske šume

ZAGREB, 18. rujna 2017. (Hina) - Europski parlament podržao je na plenarnoj sjednici održanoj prošlog tjedna u Strasbourgu prijedlog hrvatske zastupnice Marijane Petir da se prilikom utvrđivanja baznog razdoblja i referentne razine za šume predvidi iznimka za Republiku Hrvatsku zbog posljedica Domovinskog rata i nemogućnosti gospodarenja šumama u razdoblju Domovinskog rata i mirne reintegracije.

Izvor: YouTube kanal Marijana Petir

Prvotnim prijedlogom tzv. LULUCF izvješća bilo je predviđeno da se nova referentna razina za šume određuje temeljem nastavka dosadašnje prakse i intenziteta upravljanja šumama, kako je za nacionalne šume prema vrsti i dobnom razredu dokumentirano od 1990. do 2009. godine. Bez predviđene iznimke ovakav prijedlog Hrvatsku bi doveo u nepovoljan položaj u odnosu na druge države članice jer bi određivanje nove referente razine za šume obuhvatilo razdoblje u kojem Hrvatska nije bila i još uvijek nije u mogućnosti u potpunosti upravljati svojim šumama te sukladno prijedlogu Komisije ne bi to mogla činiti niti u budućnosti što bi za Hrvatsku bilo pogubno, priopćio je ured zastupnice.

Hrvatska ima gotovo 50 posto državnog teritorija prekrivenog šumom i svake godine ostvaruje značajan prirast šumske biomase. Prema podacima Eurostata, vidljivo je kako su države članice koje su pristupile Europskoj uniji 2004. godine i poslije podigle razinu gospodarenja šumama. „Hrvatska nije bila u mogućnosti ostvariti višu razinu gospodarenja šumama na svom cijelom teritoriju zbog okupacije i miniranosti zemljišta, već samo na teritoriju kojim je mogla u potpunosti upravljati“, istaknula je zastupnica Petir.

Petir je već unutar Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj dobila podršku za svoj zahtjev, a unutar Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane uspjela je putem amandmana izboriti ovu iznimku za Hrvatsku, koja je prošle srijede prihvaćena i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙