FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petir traži više novca za pčelarstvo

ZAGREB/BRUXELLES, 31. kolovoza 2017. (Hina) -  Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta raspravljao je u četvrtak u Bruxellesu o nacrtu izvješća „Mogućnosti i izazovi za pčelarski sektor EU-a“ koji je u ime Kluba zastupnika EPP-a sastavio mađarski zastupnik Norbert Erdős, priopćeno je iz ureda eurozastupnice Marijane Petir, koja je raspravi zatražila više novca za pčelarstvo.

Petir je, po priopćenju, čestitala kolegi Erdősu na izvješću, rekavši kako je detaljno i precizno te da otvoreno govori o problemima na koje zastupnici već duže vrijeme upozoravaju, ali nije bilo sluha za njihove primjedbe što je situaciju dovelo do usijanja.

Rekla je kako su pčelari i prilikom boravka na Europskom tjednu pčela i oprašivanja u Europskom parlamentu koji je ona organizirala s kolegama u lipnju upozorili na smanjenje broja pčelinjih zajednica i na pad proizvodnje meda u EU, kao i na povećanje uvoza meda.

Med je treći proizvod u svijetu koji se najviše krivotvori. Rezolucija ističe kako je trenutno najveći problem u sektoru pčelarstva širenje takvoga meda na unutarnjem tržištu čime je uzrokovano smanjenje kupovne cijene meda za pedeset posto od 2014. do kraja 2016. godine. Prepolovljene cijene meda u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj te vrlo niska potrošnja meda u državama članicama razlozi su zbog kojih treba poduzeti konkretne mjere.

„Prijevare s medom koji dolazi iz uvoza, ali i prijevare unutar EU-a alarm su za uzbunu. Loše zdravlje pčela i smanjenje broja kolonija dovode u pitanje oprašivanje usjeva i proizvodnju hrane s obzirom na to da 76 posto europske proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje vrše pčele“, naglasila je Petir dodavši da gospodarska vrijednost oprašivanja, koja se u EU-u procjenjuje na 14,2 milijarda eura godišnje, uvelike premašuje vrijednost proizvedenog meda.

Rezolucija poziva države članice i Komisiju da prisile proizvođače meda iz trećih zemlja koji se koriste nepoštenim metodama (ponajprije neke kineske proizvođače) te one koji pakiraju, kao i trgovce iz EU-a koji svjesno miješaju patvoreni uvezeni med s visokokvalitetnim europskim medom da djeluju u skladu sa zakonom, na veće kontrole meda koji pristižu na vanjske granice EU-a iz trećih zemalja pomoću uzoraka.

Ključno rješenje bila bi zamjena nejasne oznake „mješavina meda iz država članica EZ-a i meda iz država koje nisu članice EZ-a” navođenjem na etiketi zemlje ili zemalja iz kojih potječu vrste meda korištene u proizvodnji konačnog proizvoda i navođenjem tih zemalja redoslijedom koji odgovara omjerima korištenim u konačnom proizvodu.

Petir je stoga ponovo pozvala na izmjenu Direktive o medu, ali je zatražila i povećano financiranje za pčelarstvo, uvođenje izravne potpore za pčelinje zajednice i povećanje proračuna EU-a za Nacionalne pčelarske programe.

Zauzima se da med uđe u shemu zdravih obroka u školama, ne samo kao proizvod o kojem će djeca u školi učiti, već koji će i konzumirati.

Hrvatski pčelari podržavaju ovo izvješće, a tajnica Hrvatskog pčelarskog saveza Ankica Dušević ističe da je potrebno u njega još dodati mogućnost da se kroz Nacionalne pčelarske programe dozvoli financiranje prihrane pčela i da se ptice pčelarice navedu kao štetnici jer mnogi pčelari zbog njih trpe veliku štetu, a zaštićene su zakonom na štetu pčela, navodi se u priopćenju. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙