FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić: zakopajmo vinske ratne sjekire

BRUXELLES/PULA, 13. srpnja 2017. (Hina) - Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u četvrtak je izrazio razočaranje i zabrinutost slovenskim najavama dizanja tužbe protiv Europske komisije nakon što je Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta odbacio u utorak slovenski zahtjev da se za dva mjeseca produlji mogućnost ulaganja prigovora na delegirani akt Europske komisije kojim se hrvatskim proizvođačima vina daje pravo označavanja vina nazivom sorte teran za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti (PDO) Hrvatska Istra.

"Vrlo sam razočaran slovenskim najavama dizanja tužbe protiv Europske Komisije. Delegirani akt Komisije koji će uskoro stupiti na snagu izraz je kompromisa i slovenska strana, nažalost, nastavlja pretjerivati. Bilo bi bolje da zakopamo vinske ratne sjekire i uzmemo škare za rezidbu u ruke", poručio je Jakovčić dodavši kako u slučaju da se nastavi ovaj nepotrebni sukob i slovenska strana ne prihvati akt Komisije namjerava pokrenuti novi proces zaštite imena teran.

"Krajnji rezultat tog procesa biti će moje pitanje na odgovarajućem mjestu odnosno kako je moguće da netko prozvodi teran iz sorte refošk, a ne od sorte teran koja u Istri nedvojbeno postoji. Da li je to prijevara potrošača i prijevara uopće?", naveo je Jakovčić. On je u priopćenju podsjetio kako je u Istri dokazana stoljetna proizvodnja terana od sorte teran i to se, smatra on, "ne može prikriti proizvodnjom terana od refoška u par zadnja desetljeća na Krasu".

"To nije nikakva prijetnja, to je prijateljski poziv na prekograničnu zaštitu terana: slovensku-hrvatsko-talijansku", zaključio je Ivan Jakovčić.

Europska komisija je 19. svibnja usvojila delegirani akt kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, koje je Slovenija na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla. Od toga dana traje dvomjesečni rok u kojem Vijeće EU-a ili Parlament mogu zaustaviti stupanje na snagu delegiranog akta.

No, to je gotovo posve nevjerojatno budući da bi Slovenija za to trebala osigurati apsolutnu većinu u Europskom parlamentu, a nakon odluke Odbora za poljoprivredu EP-a više nema nikakve mogućnosti za to, te super-većinu u Vijeću - za taj prijedlog trebalo bi glasovati 72 posto zemalja članica (najmanje 20 članica) u kojima živi najmanje 65 posto stanovništva EU-a.

Delegiranim se aktom za istarski teran prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije koje je ta zemlja zaštitila oznakom geografskog podrijetla, uz određene uvjete. Na naljepnicama i oznakama Hrvatska Istra - teran oba će dijela naziva za hrvatsko vino što ga je predložila Europska komisija morati biti u istom vidnom polju, s time da će riječ 'teran' biti ispisana manjim slovima nego prvi dio naziva (Hrvatska Istra).

Razdoblje u kojem se moglo zaustaviti stupanje na snagu delegiranog akta istječe 19. srpnja, nakon čega se objavljuje u službenom glasilu EU-a i stupa na snagu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙