FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP: Poticati diversifikaciju ribarstva kroz povezivanje s turizmom

ZAGREB/STRASBOURG, 4. srpnja 2017. (Hina) - Europski parlament zatražio je od Komisije da harmonizira pravila za ribarstvo povezano s turizmom i promiče tu gospodarsku granu kako bi se priobalnim zajednicama omogućilo bavljenje ribarstvom u različitim oblicima.

Ribarima treba omogućiti da na svojim brodovima i obali pružaju i turističke usluge, jer bi se na taj način, drže europarlamentarci, proširile moguće gospodarske aktivnosti ribarskih zajednica od kojih se mnoge suočavaju s gospodarskim, te posljedično i društvenim, teškoćama.

Europski parlament u rezoluciji, usvojenoj s 599 glasova za i 33 protiv, traži utvrđivanje jedinstvenih europskih propisa za turizam povezan ribarstvom koji bi bili dovoljno fleksibilni da uvažavaju regionalne i druge posebnosti.

Ribolovni turizam na moru i druge turističke usluge koje pružaju ribari mogu dopunjavati komercijalno ribarstvo i osigurati dodatan prihod ribarskim zajednicama, te pomoći stvaranju radnih mjesta, promicati društvenu inkluziju i oživjeti zajednice koje ovise o ribarstvu, ukazuje se u izvješću talijanske eurozastupnice Renate Briano (S&D) o Ulozi turizma povezanog s ribarstvom u diversifikaciji ribarstva.

Strateški cilj Europske komisije treba biti razvoj ribolovnog turizma i aktivnosti povezanog s njime, preporuča se u izvješću, a u tom cilju Komisija treba uskladiti definicije ribolovnog turizma na razini Unije i utvrditi zajednički pravni temelj za tu gospodarsku granu. Komisija također treba poticati promicati uključivanje ribarstva i ribara u projekte povezane s turizmom temeljenim na kulturi i baštini.

Izvjestiteljica Renata Briano je, predstavljajući izvješće, napomenula da u pravnom smislu postoje velike razlike između pojedinih država članica.

"Na primjer, u Italiji to se smatra profesionalnom aktivnošću a u Francuskoj povremenom. Zato je potrebno uskladiti zakonodavne standarde po pitanju sigurnosti kako bi se ribarske brodice i plovila mogli koristiti za turizam, jamčeći sigurnost onima koji su na njima", obrazložila je Briano.

"Također se moraju osigurati nacionalni, lokalni i regionalni instrumenti kao što su financijska sredstva kako bismo mogli osigurati obnovu pomorskih i ribarskih objekata i ojačati sam doticaj s ribarskim zajednicama".

Sredstva za te projekte mogu se dobiti iz europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, rekla je Briano i napomenula da je potrebno ojačati i suradnju s javnom upravom u kojoj, ocjenjuje, taj oblik turizma nema dovoljnu podršku.

Europska priobalna morska područja, privlače milijune posjetitelja no najveći dio turista dovode veliki turoperatori i relativno mali broj turista posjećuje tradicionalna ribarska sela, a isto bi se moglo reći i za razne aktivnosti i ostale atrakcije koje se posjetiteljima mogu ponuditi u većini tradicionalnih ribarskih zajednica, navodi se u izvješću.

Briano je u izvješću ističe ekološku održivost kao važan element razvoja tog oblika turizma.

S druge pak strane, posljednjih je godina sve veći interes za održivi turizam i trebalo bi iskoristiti potencijale za privlačenje ekološki osviještenih turista te ribarskim zajednicama i turistima treba pomoći da se međusobno povežu i da se na obje strane stvori dovoljan interes za trajno partnerstvo od kojeg će i jedna i druga imati koristi, ocjenjuje izvješće.

Izvješće Renate Briano naslanja se na prošlogodišnje izvješće hrvatske zastupnice Ruže Tomašić (HKS/ECR) o malom obalnom ribolovu koje poziva upravo na diversifikaciju u sektoru ribarstva razvojem komplementarnih djelatnosti i raznovrsnosti zanimanja u području ribarstva.

Turizam je rastuća gospodarska grana i kao takva ima važan potencijal kad je riječ o diversifikaciji ribarstva, ističe se u izvješću Ruže Tomašić. 

Turistička ponuda može se iskoristiti u sektoru ribarstva (riblji proizvodi, restorani, smještaj, udičarski turizam) na način da se prezentiraju kao dio tradicionalne ponude što doprinosi kapitaliziranju ribarskog nasljeđa i prepoznatljivosti određenog ribarskog područja.

Izvješće poziva Komisiju da aktivno promiče i podržava ulaganja u diversifikaciju ribarstva u području kulture i umjetnosti kao dijela tradicijskog nasljeđa (rukotvorine, glazba, plesovi) te da podupire ulaganja u promicanje tradicije, povijesti i cjelokupnog ribarskog nasljeđa (ribarski alati, brodovi, tehnike, povijesni dokumenti itd.) otvaranjem muzeja i organiziranjem izložbi koje su usko povezane s obalnim ribolovom.

Komisija bi trebala također razmotriti mogućnost dopuštanja mješovite uporabe plovila namijenjenih za ekstraktivne aktivnosti kako bi se, uz zadržavanje te svrhe, na njima mogle održavati i druge vrste aktivnosti povezane s rekreacijskim i turističkim sektorom, kao što su nautički dani ili aktivnosti povezane s preradom, učenjem ili gastronomijom itd., u skladu sa sustavom koji djeluje u ruralnom sektoru, a uključuje školu poljoprivrede ili agroturizam, stoji u izvješću koje je prošle godine pripremila Tomašić.

Ruža Tomašić je u izjavi za Hinu ocijeila kako su zahtjevi iz izvješća talijanske zastupnice "itekako primjenjivi na Hrvatsku jer priobalje i otoci žive od ribarstva".

"Kad bi se, na taj način na koji je kolegica Briano to predstavila, napravila diversifikacija ribarstva, ali naravno s naglaskom na tradicijski i mali obalni ribolov, to može komplementarnim djelovanjem s turističkom ponudom stvoriti dodatnu vrijednost za otočku ali i druge priobalne zajednice", smatra Tomašić.

Hrvatska eurozastupnica ističe potrebu za kvalitetnom definicijom obalnog i malog obalnog ili tradicionalnog ribarstva na europskoj razini koja će se temeljiti na posebnostima različitih priobalnih područja u EU-u kako bi se izbjegla loša univerzalna rješenja poput onih dosadašnjih koja su ozbiljno naštetila hrvatskim ribarima.

Ovo izvješće "daje Europskoj komisiji nekakvu vrstu 'zapovijedi' da razgovara s ribarima i promijeni Mediteransku uredbu", koja je, smatra Tomašić, problematična.

"Trebamo mijenjati Mediteransku uredbu, dok se ona ne promijeni imat ćemo problema jer u njoj za male ribare stoji da ne mogu svi loviti", napominje i dodaje da se "treba omogućiti da se koriste tradicionalni alati".

"Kad već govorimo o alatima jedan zakon je da se mreže ne smiju upotrebljavati, ali pošto je Jadran specifičan neke stvari se moraju mijenjati i mi moramo raditi na tome jer je Jadransko more specifično, a mi nemamo drugih mora kao druge države", rekla je Tomašić i zaključila da bi stari način ribarstva mogao biti interesantan za turiste, te da je "to, kad bi se vratio, onaj dio ribarstva kojeg možemo podrediti turistima".

Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) je u raspravi o izvješću u ponedjeljak ocijenio "da je prijedlog ovog izvješta na neki način win-win kombinacija, jedna sinergija između onoga što danas stvara turizam kao relativno nova gospodarska grana i ribarstva kao tradicionalne gospodarske grane u Hrvatskoj".

"Htio bih istaknuti činjenicu da se na taj način mogu razriješiti mnogi problemi s kojima se i ribarstvo suočava, mnogo obitelji može se posvetiti tom takozvanom turističkom ribarstvu i mogu stvoriti za sebe nove prihode i nove mogućnosti. Naravno da se u cijelosti ribarstvo ne može na taj način zaobići ali se sigurno se može učiniti nešto na dobrobit onih ljudi koji sve manje imaju mogužnosti izlova ribe. Na kraju pozivam na to da ne zaboravimo i riječno ribarstvo i na harmonizaciju propisa EU-a", rekao je Jakovčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙