FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europarlamentarci usvojili izvješća o Srbiji i Kosovu i podržali njihovo napredovanje prema članstvu

STRASBOURG, 14. lipnja 2017. (Hina) - Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u srijedu  izvješća o napretku Srbije i Kosova koja te dvije zemlje pozivaju na nastavak reformi u približavanju članstvu u Europskoj uniji.

Izvješće o Srbiji o napretku Srbije zastupnici Europskog parlamenta su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojili s 524 glasova za, 70 protiv a 79 zastupnika je bilo suzdržano. Izvješće o napretku Kosova usvojeno je s 479 glasova za, 134 protiv, a suzdržana su bila 64 zastupnika.

U izvješću o Srbiji ocjenjuje se kako općenito dobro napreduje na putu prema EU, ali da mora nastaviti raditi na polju vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, zaštite manjinskih prava, slobode izražavanja i medija.

Europarlamentarci potiču Srbiju da osnaži "proaktivan odnos i pozitivan donosa sa susjednim i zemljama šire regije" i pojača suradnju sa svojim susjedima u EU-u.

Zastupnici su pozdravili otvaranje poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU-u i angažmana Srbije na tom putu ali i ponovili poziv da Srbija svoju  vanjsku i sigurnosnu politiku usklađuje s politikama Unije, uključujući i politiku spram Rusije. 

Hrvatski europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) ocijenio je za Hinu uoči rasprave da je izvještaj "dobro postavljen" te najavio da će ga podržati. Jakovčić, međutim, podsjeća i da su bili prosvjedi u nizu gradova u Srbiji a da bi srbijanske vlasti, iako su jasno dobile izbore trebale imati senzibilitet za to što se dešava na ulicama.

Vlasti u Beogradu se u izvješću pozivaju na punu suradnju s Haškim sudom te da nastave surađivati na rješavanju pitanja nestalih osoba, lokacije masovnih grobnica i prava žrtava i njihovih obitelji. 

Izvješće podržava i ustanovljavanje regionalnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava na području bivše Jugoslavije.

Zastupnica Ruža Tomašić (HKS/ECR) rekla je da "ne vidi nikakvu potrebu za osnivanjem regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava". 

"Iza nas su dva desetljeća suđenja za ratne zločine i činjenice se znaju jako dobro, samo što ih Srbija uspješno ignorira. Ova bi komisija unijela nered i dala dodatan povod Srbiji za neispunjavanje obveza“, ocijenila je Tomašić u raspravi.

Glede odnosa Srbije i Kosova zastupnici su  pozdravili angažman tih zemalja u normalizaciji odnosa ali i izrazili zabrinutost zbog izbijanja napetosti između Srbije i Kosova zbog vlaka između Beograda i sjeverne Mitrovice koje su pratile nacionalističke i  ratoborne izjave i protueruopska retorika, kako se ocjenjuje u izvješćima.

Europski parlament traži od čelnika zajednice kosovskih Srba da djeluju neovisno od Beograda i uključe se u rad institucija zemlje.

Zastupnici su izrazili i zabrinutost zbog snažne polarizacije političke scene Kosova.

Europska unija iskazuje svoju spremnost da pomogne u gospodarskom i političkom razvoju Kosova dajući toj zemlji i jasnu europsku perspektivu kao i za cijelu regiju, napominje se u izvješću o Kosovu. 

U izvješću se napominje i kako pet zemalja članica nije priznalo Kosovo. To priznanje pozitivno bi se odrazilo na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i povećalo vjerodostonost vanjske politike EU-a, smatra parlament koji pozdravlja i prijedlog Komisije za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

Europarlamentarci pozivaju Kosovo da se usredotoči na sveobuhvatne reforme, posebice u pravosudnom i administrativnom sustavu koje se ocjenjuje sporim i neučinkovitim, i radi na suzbijanju korupcije.

Zastupnik Jozo Radoš ocjenjuje da je Kosovo je posljednjih godina napravilo neke važne korake prema Europskoj uniji no i da mnoga sporna pitanja i dalje ostaju otvorena. 

"Nema evidentnih nekih sukoba oko rješavanja jednog važnog pitanja, a to je položaj zajednice srpskih općina na sjeveru zemlje. No, postoje veliki unutrašnji sporovi oko demarkacije granice s Crnom Gorom. Ovi izbori su djelomice i posljedica tih unutrašnjih neslaganja. Možemo se nadati da će nedjeljni izbori omogućiti lakše rješavanje tih problema, no put će očito biti dug. Bilo je poteškoća s održavanjem izbora u općinama s većinskom srpskom zajednicom. A niti izbor za kandidata za premijera kojemu Srbija želi suditi nije vjetar u leđa rješavanju svih tih problema".

Europarlamentark Dubravka Šuica (HDZ/EPP) kaže da naglasci izvješća o napretku Srbije i Kosove ostaju isti, poput borbe protiv korupcije i provedbe reformi kako bi se te zemlje približile EU-u.

"Što se Hrvatske tiče nama je interes da se granica Europske unije pomakne prema istoku. Hrvatska ne želi biti graničar i imati tako dugu vanjsku granicu i to je jedan od razloga da sve zemlje jugoistoka Europe postanu članice Unije", rekla je Šuica za Hinu.

Zastupnica Željana Zovko ocjenjuje kako su najvažniji naglasci u izvještajima parlamenta o zemljama zapadnog Balkana da Europa nije zaboravila to područje i da im poručuje da je njihova budućnost u EU-u.

Takav pristup istovremeno šalje i poruku Hrvatskoj da su mir i sigurnost na njenim granicama osigurani jer će se "granice EU-a i dalje širiti".

Jakovčić je u razgovoru za Hinu istaknuo i "kako Hrvatska treba preuzeti jaču ulogu na zapadnom Balkanu i biti glasnogovornik interesa EU-a u zemljama koje žele postati članice".

Video Hina/Daniel Kasap

Video Hina/Daniel Kasap

Video Hina/Daniel Kasap

Video Hina/Daniel Kasap

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙