FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIDEO: Oproštaj od Helmuta Kohla u Europskom parlamentu u Strasbourgu

U Europskom parlamentu u Strasbourgu 1. srpnja od bivšeg njemačkog saveznog kancelara Helmuta Kohla oprostili su se čelnici iz Europe i cijelog svijeta.

Izvor: Europski parlament

Na svečanom oproštaju od bivšeg njemačkog kancelara govore su održali predsjednik Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, a oproštajne poruke pročitali su i bivši američki predsjednik Bill Clinton, bivši španjolski premijer Felipe González te ruski premijer Dmitrij Medvedev. Završne govore održali su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel. 

„Helmut Kohl bio je vizionar i državnik koji se zagovarao za pomirenje i jedinstvo među ljudima Europe. Nedostajat će nam“, rekao je predsjednik Tajani.

„S Helmutom Kohlom napustio nas je jedan od velikana poslijeratnoga razdoblja“, izjavio je predsjednik Juncker, koji je Helmuta Kohla opisao kao i njemačkog i europskog domoljuba. „Helmut Kohl nije bio samo arhitekt njemačkog jedinstva. Iz temelja je, i više od drugih, pridonio pomirbi europske povijesti i europske geografije“, izjavio je predsjednik Komisije Juncker.

Iz Europskog parlamenta lijes s posmrtnim ostacima prevezen je u Njemačku, gdje je bivši kancelar pokopan nakon mise zadušnice u katedrali u Speyeru.

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl umro je 16. lipnja u 87. godini u svom domu u Ludwigshafenu.

Kohl, dugogodišnji njemački kancelar, vodio je zemlju i u vrijeme ujedinjenja 1990., a na kancelarskoj dužnosti bio je u razdoblju od 1982. do 1998., prvo kao kancelar Zapadne Njemačke, a nakon ujedinjenja i cijele zemlje. Kohlovih 16 godina na dužnosti kancelara je najdulje od bilo kojeg njemačkog kancelara nakon Otta von Bismarcka i daleko najdulje od bilo kojeg demokratski izabranog kancelara.

Helmut Kohl rođen je 1930., obnašao je dužnost kancelara Njemačke od 1982. do 1998. te vodio zemlju kroz ujedinjenje 1990. godine.

Zajedno s francuskim predsjednikom Françoisom Mitterrandom, Kohl je imao važnu ulogu u potpisivanju Ugovora iz Maastrichta 1992. kojim je stvoren euro i današnja Europska unija.

Čelni ljudi država vlada Europske unije u prosincu 1998. dali su Kohlu titulu Počasnog građanina Europe. „Njemačko ujedinjenje i konsolidacija europskog projekta koji je kulminirao stvaranjem ekonomske i monetarne unije životno su djelo Helmuta Kohla. Za taj životni rad... mi mu dugujemo iskrenu zahvalnost i duboko priznanje“, stoji u zaključcima Europskog Vijeća u Beču.

Istu su titulu dobili još jedino Jean Monnet (1976.) i Jacques Delors (2015.).

"Njegovu ulogu i neumornu potporu Republici Hrvatskoj u postupku osamostaljenja i međunarodnog priznanja kao i na njezinom putu prema europskim integracijama, građani Republike Hrvatske trajno će pamtiti i biti zahvalni", rekla je u poruci sućuti njemačkom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeieru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Europska je politika, zahvaljujući i osobnom zalaganju gospodina Helmuta Kohla, poduprla odluku hrvatskoga naroda o samostalnosti. Pamtit ćemo ga kao oca ujedinjene Njemačke, a hrvatski građani neće zaboraviti njegovu ulogu u stvaranju, osamostaljenju i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u poruci sućuti njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, koji je predstavljao Hrvatsku na posljednjem ispraćaju njemačkog "kancelara ujedinjenja" Helmuta Kohla, istaknuo je u izjavi za Hinu njegovu važnu ulogu za priznanje Hrvatske, ujedinjenje Europe i jedinstvo Njemačke.

"Kohla i Njemačku uvijek moramo pamtiti po tomu da su u najtežim trenucima stali iza nas i bili za priznanje Hrvatske. Kohl je stao iza Hrvatske u tom ključnom trenutku, nakon toga su nas priznale i druge zemlje koje nisu bile članice Europske zajednice", rekao je Kovač.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙