FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 2. travnja 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, a u Luxembourgu sastanci dvaju ministarskih vijeća.

Europski parlament,  koji u plenarnom sastavu zasjeda od ponedjeljka do četvrtka, raspravljat će i glasovati o nizu pitanja.

Između ostaloga, raspravljat će i glasovati o rezoluciji o Brexitu. U nacrtu pridaje se velika važnost poštenom tretmanu građana država članica EU-27 i naglašava potrebu za uzajamnošću i nediskriminacijom između britanskih građana koji žive u Europskoj uniji i građana Europske unije koji žive u Velikoj Britaniji. 

U rezoluciji također stoji da je Velika Britanija i dalje član EU-a do službenog odlaska, a to za sobom povlači prava, ali i obveze, uključujući i financijske obveze, u okviru trenutnog dugoročnog proračuna EU čak i ako one prelaze datum izlaska. 

U tekstu stoji da bi pregovori o „prijelaznim dogovorima” mogli početi unutar dvije godine, predviđeno člankom 50., ali samo ako i kada je postignut dobar napredak u dogovoru oko povlačenja iz EU. Takav prijelazni sporazum ne može trajati duže od tri godine, dodaje se u tekstu.

Što se tiče budućeg odnosa, on može biti zaključen jednom kad UK izađe iz EU-a, navodi se u nacrtu rezolucije.

Zastupnici će izglasati dogovor o ograničenjima veleprodajnih cijena kod roaminga među državama članicama, što otvara put konačnog ukidanja roaminga za krajnje potrošače unutar EU-a od 15. lipnja.

Na dnevnom redu europarlamentaraca su i pravila o strožem praćenju i postupku ovjeravanja medicinskih uređaja,  kao što su implantati za grudi i kukove.

Pred zastupnicima je i rasprava o govoru mržnje, populizmu i lažnim vijestima na društvenim mrežama, te o tome kako EU može bolje odgovoriti na ove fenomene kako bi se spriječilo ometanje demokratskih procesa, posebno za vrijeme izbora.

Europski parlament će također odobriti prijedlog Europske komisije  Vijeću EU-a da postupno integrira Hrvatsku u schengenski informacijski sustav (SIS) koji osigurava infrastrukturu za  upravljanje informacijama za potporu graničnoj kontroli i povezanim sigurnosnim zadacima u sklopu policijske i pravosudne suradnje. 

Hrvatska s tom odlukom postaje korak bliže u pristupanju schengenskom prostoru, a  postupno integriranje u SIS posebno je važno u svjetlu prijedloga da se na vanjskim granicama EU-a uvedu sustavne provjere svih koji ulaze u Europsku uniju.

U ponedjeljak se u Luxembourgu sastaju dva ministarska vijeća - Vijeće za vanjske poslove i Vijeće za poljoprivredu.

Svi službeni ministarski sastanci tijekom tri mjeseca u godini - travnju, lipnju i listopadu - održavaju se u Luxembourgu, dok se u ostatku godine održavaju u Bruxellesu. Zemlje koje obnašaju rotirajuća predsjedništva EU-a organiziraju na svom tlu neformalne ministarske sastanke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙