FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU ponavlja da nikada neće priznati aneksiju Krima

BRUXELLES, 17. ožujka 2017. (Hina) - U povodu treće obljetnice nezakonite ruske aneksije Krima, Europska unija je u petak ponovila svoje stajalište da tu aneksiju nikada neće priznati.

"Europska unija ponavlja da ne priznaje aneksiju i nastavlja osuđivati to kršenje međunarodnog prava. To ostaje izravan izazov međunarodnoj sigurnosti s teškim posljedicama za međunarodni pravni poredak koji štiti jedinstvo i suverenitet svih država", kaže se u izjavi Visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

Rusija je 18. ožujka 2014. pripojila Krim i grad Sevastopolj nakon što je u Ukrajini svrgnut proruski predsjednik Viktor Janukovič, što je dovelo do najdublje krize u odnosima između Zapada i Istoka nakon svršetka Hladnog rata i do uvođenja zapadnih sankcija Rusiji.

U izjavi u ime EU-a, Mogherini poziva i zemlje članice UN-a da razmotre slične mjere nepriznavanja u skladu s rezolucijom Opće skupštine UN-a.

Mogherini navodi da militarizacija krimskog poluotoka u protekle tri godine utječe na sigurnosnu situaciju u crnomorskoj regiji te da je pogoršano stanje ljudskih prava na Krimu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙