FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU želi stabilizirati Libiju kako bi zaustavila priljev migranata

VALLETTA, 3. veljače 2017. (Hina) - Europska unija u petak je obećala da će pridonijeti stabilizaciji Libije i pomoći libijskoj vladi da preuzme kontrolu nad svojim teritorijem i kopnenim i morskim granicama kako bi se mogla boriti protiv krijumčarenja ljudi, a Italija uz potporu EU-a obvezala se da će financirati izbjegličke kampove u toj zemlji.

"Napori na stabilizaciji Libije sada su važniji no ikad i EU će učiniti sve što može kako bi pridonijela tom cilju. U Libiji je ključno stvoriti kapacitete kako bi vlasti mogle preuzeti kontrolu nad teritorijem i kopnenim i morskim granicama te se boriti protiv krijumčarskih i tranzitnih aktivnosti", stoji u deklaraciji koju su čelnici 28 zemalja članica usvojili na neformalnom summitu u Valletti, glavnom gradu Malte.

Dan prije, u četvrtak,  talijanski premijer Paolo Gentiloni i libijski premijer Fayez al-Seraj potpisali su sporazum u kojem je preuzeta obveza financiranja migrantskih kampova u Libiji. Taj sporazum u petak su podržali svi čelnici EU-a.

U talijansko-libijskom sporazumu stoji da će kampovima upravljati libijsko ministarstvo unutarnjih poslova. U tim kampovima, od kojih neki već postoje, boravit će migranti "dok ih se ne deportira ili dok se dobrovoljno ne odluče za povratak u svoju zemlju".

Italija će osigurati obuku osoblja kampova te liječničku skrb za migrante.

Čelnici EU-a u svojoj deklaraciji navode da je za održivu migrantsku politiku ključno "osigurati učinkovitu kontrolu na vanjskim granicama i zaustaviti ilegalni priljev u EU".

Tijekom prošle godine, nakon zatvaranja zapadnobalkanske ili, kako se sada naziva, istočnomediteranske rute,  broj dolazaka u Europu spao je na jednu trećinu od broja dolazaka u 2015. godini.

Međutim, još uvijek je veliki pritisak migranata koji iz Libije isplovljavaju prema Italiji, tzv. srednjemediteranskom rutom. Tom je rutom prošle godine u Europu stiglo 181.000 ljudi, a preko 4.500 ljudi izgubilo je život u pokušaju prelaska.

S približavanjem proljeća taj bi pritisak još više mogao rasti, stoga iz EU-a ističu "odlučnost poduzimanja dodatnih mjera kako bi se znatno smanjio migrantski priljev srednjemediteranskom rutom i razbio poslovni model krijumčara ljudima".

Kao prioritetne mjere koje treba poduzeti u vezi sa srednjemediteranskom rutom, EU navodi obuku, opremanje i potporu libijskoj obalnoj straži i drugim tijelima, zatim daljnje napore na razbijanju krijumčarskih lanaca i organizacija, pomoć lokalnim zajednicima u Libiji, posebice u obalnom području i kopnenim granicama na migrantskoj ruti kako bi im se popravila socijalno-ekonomska situacija.

Nadalje, navodi se i osiguranje primjerenih prihvatnih centara u Libiji, suradnja s UNHCR-om i Međunarodnom organizacijom za izbjeglice, poticanje dobrovoljnog povratka izbjeglica, jačanje informacijskih aktivnosti usmjerenih prema migrantima u Libiji i zemljama njihova podrijetla i tranzita, te pomoć u smanjenju pritiska na libijske kopnene granice kroz jačanje kapaciteta za kontrolu granica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙