FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 29. siječnja 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan čelnici zemalja članica Europske unije okupit će se na summitu na Malti, u Europskom parlamentu u Bruxellesu raspravljat će se o napretku Bosne i Hercegovine i Albanije, a čelnici Srbije i Kosovo ponovno se sastaju radi nastavka dijaloga.

 Čelnici 28 zemalja članica okupit će se u petak, 3. veljače, na neformalnom sastanku na kojem o migrantskoj krizi, posebice o centralnomediteranskoj ruti i Libiji, kojom u Europu dolazi afrički migranti. Nakon toga, summit se nastavlja se u formatu 27 čelnika koji će raspravljati o budućnosti EU-a u razdoblju nakon Brexita i o pripremama za summit 25. ožujka u Rimu. 
 Na summitu u Valletti u petak, te u Rimu krajem ožujka čelnici 27 zemalja članica pokušat će  zacrtati budući smjer EU-a nakon izlaska Velike Britanije. Summit u Valletti je  priprema za summit koji će se u ožujku održati u Rimu i na kojem bi trebao biti dovršen proces razmišljanja o budućem izgledu EU-a nakon Brexita.
 Vanjskopolitički odbor Eurorpskog parlamenta raspravljat će u ponedjeljak u drugom čitanju nacrt izvješća o napretku Bosne i Hercegovine i Albanije.
 Na izvješće o Bosni i Hercegovini, koje je sastavio parlamentarni izvjestitelj za tu zemlju, rumunjski demokršćanin Dan Preda, zastupnici su podnijeli 288 amandmana. Veliki broj amandmana podnijeli su i hrvatski zastupnici, koji između ostaloga, traže da se pri budućoj ustavnoj reformi u toj zemlji uzmu u obzir načela  federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti  i legitimnog predstavništva. Također se traži simetrični tretman svih konstitutivnih naroda i građana te politička i etnička neutralnog pravosuđa, naročito u procesuiranju ratnih zločina.
 Međutim, načelo federalizacije različito tumače bošnjačka i hrvatska politika. Prva u tome vidi poticaj za daljnje podjele na etničkoj osnovi, a druga jamstvo za ravnopravnost Hrvata.
 Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je prije nekoliko dana primio u Sarajevu izvijestitelja Dana Predu, rekao je da rezolucija Europskog parlamenta koja bi inzistirala na federalizaciji Bosne i Hercegovine neprihvatljiva, jer bi bila poticaj novim unutarnjim podjelama temeljenim na etničkoj osnovi.
 Zvizdić je rekao da je velik broj amandmana prihvatljiv, no njih "desetak-petnaest nisu utemljeni na činjenicama i ne pokazuju razumijevanje za stanje u BiH". Odnosi se to, kako je istaknuo, na one koji govore o opasnosti od ekstremizma i radikalizma u BiH jer preuveličavaju dimenzije te opasnosti, kao i na one koji pozivaju na federalizaciju.
 Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini sazvala je za srijedu, 1. veljače novi krug dijaloga između Srbije i Kosova. U Bruxelles će doputovati premijer Aleksandar Vučić i Isa Mustafa kako bi nastavili razgovore od prošlog tjedna.
  Nakon opasnog zaoštravanja odnosa  i zapaljive retorike, koja je kulminirala slanjem "nacionalističkog vlaka" iz Beograda u Mitrovicu, prošli je tjedan uz posredovanje Federice Mogherini održan sastanak dviju strana na najvišoj razini, na kojem je dogovoreno smirivanje tenzija.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙