FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 16. listopada 2016. (Hina) – Sljedeći tjedan u Europskoj uniji središnji je događaj redoviti summit 28 zemalja članica na kojem bi prvi put trebao sudjelovati Andrej Plenković, bude li, kako se očekuje, do tada izglasana nova hrvatska Vlada.

Dvodnevni summit počinje u četvrtak popodne, a na dnevnom redu su migracije, trgovačka pitanja i odnosi s Rusijom.

Europsko vijeće, najviše političko tijelo EU-a, koje čine čelnici zemalja članica i čelnici Unije raspravljat će, kada je riječ o migracijama, o zaštiti vanjskih granica, suradnji sa zemljama iz kojih dolaze migranti te tranzitnim zemljama preko kojih dolaze u Europu, vanjskom investicijskom planu koji bi trebao pomoći zemljama iz kojih dolaze migranti, o provedbi dogovora EU-Turska te potpori zemljama duž zapadnobalkanske rute.

Na summitu će se razgovarati i o trgovačkoj politici EU-a, o trgovačkim pregovorima koje se trenuatčno vode sa Sjedinjenim Državama i Japanom. Razgovorat će se i odnosima s Rusijom, uključujući i o njezinoj ulozi u Siriji.

U ponedjeljak i utorak u Luxembourgu se sastaju ministri vanjskih poslova zemalja članica. Ministri će u ponedeljak usvojiti zaključke o Globalnoj strategiji EU-a, razgovarati o migracijama, stanju u Siriji te pomoći EU-a Tunisu.

U utorak, drugi dan sastanka, Vijeće bi se trebalo baviti trgovačkim pitanjima. Planirano je usvajanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom, a nakon toga, 27. listopada, i potpisivanje. Međutim,  blokada tog sporazuma u belgijskoj regiji Valoniji dovodi u pitanje taj plan i pitanje je hoće li do utorka problem biti riješen.

Parlament frankofone belgijske regije Valonije odbio je u petak dati suglasnost saveznoj vladi da potpiše sporazum o slobodnoj trgovine između EU-a i Kanade (CETA), a nakon toga je i njemačka jezična zajednica u Belgiji povukla svoju suglasnost, što dovodi u pitanje najavljeno potpisivanje toga sporazuma krajem ovoga mjeseca.

Belgija ima nekoliko federalnih entiteta – tri regije: Flandriju, Valoniju i regiju glavnog grada Bruxellesa te tri jezične zajednice: flamansku, francusku i njemačku.

Savezna vlada za potpisivanje međunarodnih sporazuma treba pristanak svih tih entiteta.

U ponedjeljak se u Luxembourgu sastaje i Vijeće za okoliš, koje će raspravljati o održivom upravljanju vodama te o pitanjima bioraznolikosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙