FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 2. listopada 2016. (Hina) - Sljedeći tjedan zastupnici Europskog parlamenta okupit će se u Strasbourgu na plenarnoj sjednici na kojoj će, između ostaloga, ratificirati Pariški sporazum o klimi i raspravljati o ideji o davanju mladim Europljanima besplatne željezničke karte InterRail za njihov 18. rođendan, koja bi im omogućila da bolje upoznaju Europu.

Zastupnici bi u utorak trebali glasovati o ratifikaciji globalnog sporazuma o klimatskim promjenama, koji je dogovoren krajem prošle godine u Parizu. Ratifikacija je uvrštena na dnevni rad nakon što su u petak ministri okoliša zemalja članica postigli dogovor o ubrzanoj ratifikaciji, tako da sve članice kolektivno ratificiraju sporazumu umjesto svaka zemlja pojedinačno. Ratifikacijom EU-a steći će se uvjeti za stupanje toga sporazuma na snagu.
Zastupnici će s predstavnicima Europske komisije u utorak raspravljati o ideji o darovanju mladim Europljanima besplatne InterRail karte za njihov 18. rođendan, koja će im omogućiti da istraže i bolje upoznaju Europu, što je privuklo veliku pozornost javnosti.
S kartom InterRail može se putovati željeznicom unutar svih zemalja sudionica kroz određeno vremensko razdoblje.
Europarlamentarci će u utorak navečer moći postavljati pitanja Komisiji o tome kako planira spriječiti sukob interesa svojih članova nakon nedavnih medijskih napisa o poslovnim vezama sadašnjih i bivših povjerenika. Bivša nizozemska povjerenica Neelie Kroes je zadnja koja se našla na udaru jer nije prijavila svoju direktorsku poziciju u jednoj od offshore tvrtki na Bahamima dok je bila na poziciji povjerenice u Bruxellesu. Bivši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso također se našao na udaru kritika nakon što se ljetos zaposlio u američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs, kao neizvršni direktor međunarodnih operacija u podružnici smještenoj u Londonu.
U ponedjeljak će zastupnici raspravljati, a utorak glasovati o nacrtu rezolucije, kojom bi trebali pozvati na jedinstveni pravedan tretman ribara u EU.
U nacrtu teksta zastupnici izražavaju zabrinut zbog velikih razlika u nacionalnim metodama kontrole, kaznama i korištenju tehnologije jer one stvaraju ozračje u kojem za isti prekršaj sankcije mogu biti upravne ili kaznene.
U srijedu u Vijeću EU-a u Bruxellesu održava se međunarodna konferencija o Afganistanu.
Domaćini konferencije su EU i afganistanska vlada, a na njoj će se okupiti predstavnici više od 70 zemalja i 20 međunarodnih organizacija i agencija. Cilj konferencije je osigurati potporu za reformski program afganistanske vlade i nastavak političke i financijske pomoći toj zemlji tijekom sljedeće četiri godine.
U četvrtak na bugarsko-turskoj granici bit će inaugurirana Europska granična i obalna straža, koja će zamijeniti agenciju Frontex. Oko 200 djelatnika iz europskih zemalja bit će raspoređeno na granici Bugarske i Turske.
Osnivanje Europkske granične i obalne straže predloženo je jer se smatra da se samo učinkovitom zaštitom vanjskih granica može sačuvati schengenski prostor bez unutarnjih granica. Europska granična i obalna straža sastojat će se od Europske agencije za graničnu i obalnu stražu te nacionalnih tijela i obalnih straža koji su nadležni za upravljanje granicama. 
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙