FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnici u EP-u zabrinuti zbog stanja u Makedoniji

BRUXELLES, 13. travnja 2016. (Hina) - Eurozastupnici koji su 15. srpnja 2015. posredovali između makedonske vlade i oporbe, izrazili su u srijedu duboku zabrinutost razvojem događaja u Makedoniji i pozvali sve političke čimbenike u toj zemlji da se drže dogovora radi izlaska iz dugogodišnje političke krize.

"Duboko smo zabrinuti razvojem događaja u Skoplju i ne možemo dovoljno naglasiti važnost da se glavne političke stranke pridržavaju sporazuma iz Pržina. Taj dogovor se mora u potpunosti ispoštovati, uključujući i odredbe koje se odnose na zaštitu i jačanje vladavine prava u zemlji. Također se moraju osigurati  uvjeti za odražvanje vjerodostojnih prijevevremenih parlamentarnih izbora", istaknuli su u zajedničkom priopćenju Ivo Vajgl, zastupnik iz Slovenije, Richard Howit iz Velike Britanije i Eduard Kukan iz Slovačke.

Oni su bili posrednici u dogovoru između makedonske vlade i oporbe, što uključuje niz mjera koje trebaju biti provedene da bi se održali pošteni i slobodni izbori. 

Međutim, makedonski predsjednik Gjorge Ivanov u utorak je objavio prekid istrage i amnestiju  za sve osobe osumjičene u skandalu prisluškivanja koji je 2015. izazvao političku krizu u toj zemlji. 

"Mi vjerujemo da izjava predsjednika Ivanova o općem oprostu za sve osumnjičene u aferi prisluškivanja može samo oslabiti vladavinu prava i povećati osjećaj nekažnjivosti onih koji su pod istragom specijalnog tužitelja. Mi smo zabrinuti i zbog toga što novi razvoj događaja donosi dodatni ozbiljan rizik za stabilnost zemlje i njezinu željenu integraciju u euroatlantske strukture", navode trojica zastupnika Europskog parlamenta.

Oporba u Makedoniji bojkotira parlament od izbora prije dvije godine, tvrdeći da su izbori bili namješteni jer vladajuća stranka VMRO kontrolira medije i gospodarstvo koje je velikim dijelom u vlasništvu države.

Vođa makedonske oporbe Zoran Zaev je u veljači 2015. optužio premijera Nikolu Gruevskog za prisluškivanje novinara, svećenstva i oporbenih vođa, ukupno više od 20.000 ljudi. Pod pritiskom EU-a vladajuća stranka VMRO-a Nikole Gruevskog i oporbeni socijaldemokrati Zorana Zaeva, te dvije vodeće albanske stranke dogovorile su prijevremene izbore koji su se prvotno trebali održati ovoga mjeseca, ali je to naknadno odgođeno za 5. lipnja.

Prema tome dogovoru premijer Nikola Grevski je podnio ostavku i sada Makedoniju vodi tehnička vlada.

Odluku predsjednika Ivanova kritizirao je i povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙