FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komadina: Jadransko-jonski koridor mora ostati u strategiji prometnog razvoja Hrvatske

RIJEKA , 3. prosinca 2013. (Hina) - Jadransko-jonski koridor mora ostati u strategiji prometnog razvoja Hrvatske kao 5C koridor i moramo se izboriti da uđe u strateške dokumente Europske unije, izjavio je danas nakon sastanka koordinacije župana jadranske Hrvatske primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Istaknuo je da se samo tako može osigurati konkurentnost gospodarstva uz Jadran, poveznica prema Europi i sustav financiranja.

Župani su na sastanku raspravljali o jadransko-jonskom koridoru, o izradi županijskih razvojnih strategija te o suradnji uprava za ceste i županijskih lučkih uprava.

Govoreći o izradi razvojnih strategija u županijama, Komadina je rekao da se očekuju zajednički okviri koje treba postaviti Ministarstvo regionalnog razvoja te da županije imaju primjedbu na novi sustav regionalnog razvoja te da bi on trebao biti više decentraliziran nego što stoji u prijedlogu zakona.

U dijelu razgovora o operativnim dogovorima uprava za ceste i županijskih lučkih uprava potvrđeno je zajedničko stajalište županija da ti sustavi također trebaju biti decentralizirani, rekao je Komadina.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja istaknuo je da je jadransko-jonski koridor ugrađen u prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije.

Ževrnja smatra da prioritete cestovnog razvoja mogu najbolje znati samo u županijama, pri čemu je spomenuo da u Splitsko-dalmatinskoj županiji cijele godine treba održavati mrežu od 1750 kilometara županijskih cesta te ih razvijati. "Te ceste su jedan od generatora lokalnog razvoja i zato želimo decentralizirani sustav", istaknuo je.

Istarski župan Valter Flego iskazao je zadovoljstvo što su na sastanku razgovarali o decentralizaciji, dodajući da ona znači što više ovlasti područnoj upravi kako bi mogla pokrenuti projekte i gospodarski rast.

Na pitanje novinara hoće li županija od Vlade RH tražiti da se projekt autoceste do Žute Lokve uvrsti u program građenja i zatražiti novac od Europske unije, župan Komadina odgovorio je da nacrt prijedloga strategije prometnog razvoja u kojem je predviđena Žuta Lokva više ne postoji.

To znači da Žutu Lokvu treba vratiti, a ona mora ostati u strateškoj mreži koridora kako bi se financirala kroz strukturne fondove EU-a, rekao je Komadina i dodao da je Žuta Lokva sastavni dio jadransko-jonskog koridora, da je turistički važna i povezuje jadranske luke te kako je logično da se taj projekt nastavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙