FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Big Win" za Dinarski luk - jačanje suradnje u zaštiti okoliša

ZAGREB, 1. prosinca 2013. (Hina) - Predstavnici ministarstava osam država Dinarskog luka, među kojima i Hrvatske, u ponedjeljak će u Budvi, u Crnoj Gori, usvojiti dokument nazvan "Big Win for Dinaric Arc" (Velika pobjeda za Dinarski luk) u kojem se ističe što bi trebali učiniti za zaštićena područja u svojim zemljama i regiji, a potpisivanju će nazočiti i europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) koja organizira događanje s Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore i Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN) ističe kako se tim dokumentom ministarstva "ujedinjuju u partnerstvo za prirodu kroz jačanje suradnje u regiji".

U WWF-u ističu kako taj dokument predstavlja značajan korak k jačanju regionalne suradnje institucija koje su nadležne za zaštitu biološke raznolikosti i prirodnih resursa. Svoje korijene ima u sporazumu koji je 2008. potpisalo šest zemalja regije, obvezujući se na zajedničku suradnju i rad na unaprjeđivanju zaštićenih područja u svojim zemljama, kojima su se sada pridružile Makedonija i Kosovo. Od tada je ispunjeno više od 80 posto dogovora unutar svake zemlje, navodi WWF.

Na ovogodišnjoj svečanosti, organiziranoj u okviru 2. Međunarodne konferencije Parkovi Dinarskog luka koja će se u Budvi održavati do 5. prosinca, Hrvatsku će predstavljati pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep. Očekuje se da će svečanosti nazočiti i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te generalni direktor WWF-a Jim Leape i direktor IUCN Programskog ureda za jugoistočnu Europu Boris Erg.

"Dinarski luk" ili Dinaridi je područje koje pokriva oko 100.000 četvornih kilometara, obuhvaća i mnoge netaknute predjele, od planinskih do morskih. Uključuje nekoliko UNESCO područja svjetske baštine, brojne planinske vrhove, razgranatu mrežu rijeka, jezera i močvara od međunarodnog značaja, a i jedno je od područja najbogatijih ribom u Sredozemlju, ističe WWF.

"Parkovi Dinarskog luka" su projekt koji WWF provodi od 2012. godine s ciljem stvaranja platforme zaštićenih područja Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, kroz umrežavanje parkova, studijska putovanja i razmjenu iskustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙