FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 16. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Radnoj skupini saborskog Odbora za Ustav pristiglo je više od 30 različitih prijedloga ustavnih promjena, čije bi razmatranje trebala dovršiti početkom idućeg tjedna i pripremiti nacrt izmjena Ustava, koji bi trebao rezultirati nezastarijevanjem kaznenih djela teških ubojstava. U same ustavne promjene krenulo se na prijedlog SDP-a da se Ustavom onemogući zastarijevanje teških ubojstava počinjenih iz političkih pobuda. SDP je time reagirao na prozivke da je Vlada u izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji s članicama EU krenula kako bi zaštitila čelnika bivše jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića od izručenja Njemačkoj, čije ga pravosuđe tereti za ubojstvo hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića. Izmjene tog zakona na snagu će stupiti 1. siječnja iduće godine, od kada će se europski uhidbeni nalog primjenjivati i na kaznena djela počinjena prije kolovoza 2002. Pitanje je, međutim, hoće li se nalog primijeniti i u Perkovićevu slučaju, u kojem je, po nekim tumačenjima, nastupila zastara, koja je, pak, po izmijenjenom zakonu, obligatorni razlog za odbijanje izručenja. To znači da će se Perkovića moći izručiti samo ako se Ustavom ukine zastara za tu vrstu kaznenog djela. HDZ, međutim, u prijedlogu ustavnih promjena vidi pokušaj vladajućih da omoguće pokretanje postupka protiv Perkovića pred hrvatskim pravosudnim tijelima, zbog čega bi sud u konačnici ipak mogao odbiti izručenje, dajući prednost domaćem pravosuđu. Zato su, kao uvjet za prihvaćanje ustavnih promjena, zatražili da se propiše kako postupak u Hrvatskoj ne može biti razlog za odbijanje izručenja ako je pokrenut tek nakon što je u zemlju stigao europski uhidbeni nalog. Takav prijedlog vladajući su oštro napali, tumačeći da je riječ o davanju prednosti stranom pravosuđu pred domaćim. HDZ, uz to, traži i da se posebno propiše nezastarijevanje kaznenih djela koja je počinio jugoslavenski komunistički režim. Traže i veći broj zastupnika za birače izvan Hrvatske, koji bi, po njihovu prijedlogu, u Saboru trebali imati "razmjeran broj zastupnika u odnosu na njihov udio u ukupnom broju državljana".

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović izajavio je danas da je odluka Ustavnog suda o održavanju referenduma, na kojem će se građani izjašnjavati jesu li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca, bila očekivana i da za njega ima važnu pozitivnu dimenziju. "Ustavni sud govori o tome da istospolne zajednice moraju uživati zaštitu obiteljskog života i da odluka na referendumu ma kakva ona bila ne smije ugrožavati zaštitu obiteljskog života, ali i ni mogući zakonodavni razvoj na zaštiti istospolnih zajednica", rekao je predsjednik Josipović. Danas je Dan tolerancije i pred svima nama stoji važan izazov da razvijamo toleranciju pa na kraju krajeva i svojim glasom na predstojećem referendumu, rekao je predsjednik Josipović za obilaska 18. smotre Sveučilišta u Zagrebu.

PULA - Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina danas je u Puli kazao kako je iznenađen što je Skupština Hrvatske gospodarske komore za vršiteljicu dužnosti predsjednice Upravnog odbora i v.d. predsjednice HGK imenovala pomoćnicu ministra gospodarstva. "Malo sam iznenađen da je na mjesto v.d. predsjednice došla pomoćnica ministra, ali dobro je ako uvede red i uvjete za održavanje izbora, što je i sama najavila," rekao je Komadina odgovarajući na pitanja novinara danas u Puli, gdje je boravio kako bi na predstavljanju izbornog programa iskazao potporu kandidatkinji za predsjednicu istarskog SDP-a Maji Šarić. Hrvatska je umorna od afera i nadam se da afere idu prema svom kraju jer nismo gradili Hrvatsku da bi je opljačkali, kazao je i dodao kako u slučaju Hrvatske gospodarske komore sve djeluje pomalo nevjerojatno s obzirom na to da je poslovanje te institucije bilo pod određenim nadzorom. "Tko je sve involviran utvrdit će istraga, no smatram kako je HGK potrebna hrvatskom gospodarstvu," poručio je Zlatko Komadina.

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić kazao je danas kako vlada 18. studenoga na Dan sjećanja na stradanja Vukovara dolazi iskreno odati poštovanje žrtvi Vukovara i kako neće učiniti ništa da naruši dignitet toga dana. "Hodanje od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata je kao hod po katedrali", rekao je Matić u „Intervjuu tjedna“ Hrvatskog radija i dodao kako će "oni, koji inače u katedrali zvižde i prave nered zviždati u Vukovaru". Matić je obećao i kako će vlada učiniti sve za taj grad kako bi se prevladalo teško gospodarsko stanje. Branitelji, po njegovu mišljenju, imaju pravo biti pravo nezadovoljni najavom ministra financija Slavka Linića o smanjenju najviših mirovina uključujući i one braniteljske. „Ni sam kao branitelj nisam sretan da do toga dolazi, ali kao član vlade imam dublji uvid u stanje državnih financija“, rekao je Matić.

ZAGREB - Jedna od važnih reformi je usklađivanje tržišta rada i obrazovnog sustava, rekao je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović za obilaska 18. smotre Sveučilišta u Zagrebu koja se odžava u Boćarskom domu. Usklađivanje tržišta rada i obrazovnog sustava vrlo je važna i za prvostupnike, trebalo bi se više usmjeriti na tehničke i prirodne studije, ali i jačanje humanističkih, i naravno jačati kvalitetu, rekao je predsjednik Josipović odgovarajući na novinarsko pitanje o sve većem broju mladih koji žele studirati i ulagati u sebe, a sve manjem broju radnih mjesta koja se za njih otvaraju. Na novinarsko pitanje da li će se njegovo Gospodarsko vijeće uključiti u izradu te reforme, predsjednik Josipović je odgovorio da je Gospodarsko vijeće savjetodavno tijelo koje daje preporuke i iznosi ideje, a na Vladi je da o tome odlučuje. Predsjednik Josipović Smotru je obišao s predstavnicima zagrebačkog Sveučilišta na čelu s rektorom Aleksom Bjelišem.

ZAGREB - Predsjednica društva "Potrošač" Jadranka Kolarević izvijestila je kako je Ministarstvo gospodarstva na internetskoj stranici objavilo da je ministar Ivan Vrdoljak poništio rješenje o dodjeli novca za financiranje Savjetovališta za zaštitu potrošača u zagrebačkoj regiji iz srpnja ove godine, a iz ministarstva s tim u vezi navode da se nisu stekli uvjeti za sklapanje ugovora s 'Potrošačem' jer društvo u traženim rokovima višekratno nije zadovoljilo uvjete vezane uz angažiranje pravnih savjetnika. Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) ocjenjuje pak kako su poništenjem natječaja "zaposlenici zagrebačkog Savjetovališta za zaštitu potrošača Jadranka Kolarević, Ilija Rkman i Igor Vujović dobili otkaz, i to zbog toga što su, kako je rekao, "pretjerali u sudskim sporovima". Predsjednica društva "Potrošač" Jadranka Kolarević istaknula je kako je njegovo savjetovalište radilo punom parom, svaki dan, da su više puta pitali Ministarstvo gospodarstva za novac i dobivali odgovor da je 'proračun na povjerenstvu'. "Ministarstvo gospodarstva u međuvremenu je propisalo da u savjetovalištu trebaju raditi dva pravnika, što je perfidan način da se eliminira 'opasan dvojac' Kolarević-Rkman jer oni nisu te struke", ocijenila je Kolarević.

ZAGREB - Kada čovjek odrasta u neskladnoj i nesretnoj obitelji, nema zanimljivije, uzbudljivije ili izazovnije teme nego pisati o njoj, rekao je za Hinu književnik Miljenko Jergović u povodu objavljivanja njegova najnovijeg romana "Rod" u kojemu na više od tisuću stranica ispisuje sagu svoje obitelji. Jedan od najčitanijih i najprevođenijih hrvatskih pisaca mlađe generacije, svoj je novi roman promovirao na zagrebačkom sajmu knjiga Interliberu. Jergović je i prije pisao o svojoj obitelji, no ovaj puta učinio je to dosad najiscrpnije. "Kada je čovjek odrastao u nekoj skladnoj i sretnoj obitelji, nema potrebu o tome ni pisati, ako uopće takve obitelji postoje. Ali ako već to nije tako, na neki način nema zanimljivije, uzbudljivije ili izazovnije teme. Nigdje nije skupljeno toliko unutrašnjeg mraka, toliko sukoba i nesreće, bezrazložne ili razložne mržnje, toliko kontinuiranih katastrofa kao u obitelji", kazao je Jergović Hini uoči druženja s čitateljima na interliberskom štandu svojeg nakladnika Frakture.

ZAGREB - Hrvatska književnica i pjesnikinja Ivana Simić Bodrožić gostovala je na Interliberu, gdje je najavila novu zbirku priča pod nazivom "100% pamuk" u kojima su glavni protagonisti žene. Nakon što se u nagrađivanom poluautobiografskom romanu "Hotel Zagorje", kojim je prije nekoliko godina privukla pozornost hrvatske javnosti, bavila onim što je osobno najviše određuje - svojim vukovarskim podrijetlom i izbjegličkim iskustvom, Simić Bodrožić odlučila je dati glas ženama. "Riječ je o pričama posve druge tematike od mojih dosadašnjih proznih djela, mada među njima postoje brojne poveznice, a bave se u prvom redu ženama", kazala je Hini Simić Bodrožić na Interliberu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙