FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Partnersko vijeće Dubrovačko-neretvanske županije: Županija zasebno plansko područje

DUBROVNIK, 30. listopada 2013. (Hina) - Partnersko vijeće Dubrovačko-neretvanske županije jednoglasno je danas prihvatilo zaključke u vezi s nacrtom zakona o regionalnom razvoju među kojima je i onaj da ta županija, ako predlagač inzistira na unaprijed definiranim planskim područjima, mora biti zasebno područje.

Kako je priopćeno iz ureda za odnose s javnošću Dubrovačko-neretvanske županije, Partnersko vijeće smatra da nacrt zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske treba popraviti, a zaključke je svrstalo u sedam točaka.

"Dubrovnik nesporno mora ostati središte i sjedište planskog područja i buduće regije, a njegovo mjesto i ulogu treba odrediti vodeći računa o ravnoteži s ostalim područjem, posebno o drugim urbanim područjima u županiji", stoji u zaključcima.

Kako se navodi, dosadašnji ustroj županijskih razvojnih agencija i županijskih koordinatora pokazao se uspješnim i potrebno ga je zadržati kao dosad. Potrebno je zakonom riješiti obvezu dionika regionalnog razvoja u županiji u izvještavanju o izvršavanju strategije, ali i postaviti realne rokove za to izvještavanje.

Također se navodi da područja od posebne državne skrbi i planinska područja treba ukidati postupno, uz prijelazno razdoblje, a zamjenska potpomognuta područja treba definirati i mjeriti što preciznijim mjerilima.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, zbog prometne izoliranosti i odvojenosti od teritorija matične države i Europske unije, područja od posebne državne skrbi potrebno je zadržati dok se ne izgradi Pelješki most i ne povezežu s maticom zemljom, navodi se u zaključcima županijskog partnerskog vijeća, savjetodavnog tijela u kojem su predstavnici javnog, privatnog i nevladinog sektora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙