FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 27. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Prijedlog zakona o životnom partnerstvu istospolne parove izjednačava djelomično s bračnom zajednicom, no taj prijedlog ne zadovoljava LGBT zajednicu, koja smatra da su se ta pitanja trebala rješavati kroz Obiteljski zakon, niti inicijativu "U ime obitelji", kojoj smeta da se njime "de facto izjednačuju prava koja proizlaze iz braka s pravima homoseksualnog para". Glavna razlika između istospolnih i bračnih zajednica odnosi se, prema nacrtu zakona koji bi se uskoro trebao naći u javnoj raspravi, na položaj djece s obzirom da nije predviđena mogućnost posvajanja za životne partnere. Zakonom se, kako se neslužbeno doznaje iz Ministarstva uprave, uvodi institucija životnog partnerstva kao forma zajedničkog života istospolnih osoba, a istospolnim partnerima se omogućava sklapanje životnog partnerstva pred državnim tijelom i upis u Registar koji vode matični uredi. Tako bi sve evidencije o građanskom stanju vodila ista tijela te provodila bilješke o životnom partnerstvu kroz maticu rođenih, s ciljem što većeg stupnja pravne sigurnosti. Institucija braka međutim, ostaje i dalje ograničena na zajednicu heteroseksualnih osoba, no životnim partnerima osigurava se pristup većini konkretnih prava koje tradicionalno uživaju bračne zajednice.

ZAGREB - Na upravo završenom 13. britanskom sajmu inovacija u Londonu, hrvatski inovatori i poduzetnici osvojili su 13 odličja - Platinu, dvije posebne nagrade "Double Gold", sedam zlata, dva srebra i jednu broncu, izvijestio je danas Hrvatski savez inovatora. Te uspjehe hrvatski inovatori i poduzetnici ostvarili su u konkurenciji brojnih inovacija iz europskih i azijskih zemalja, a uz to ostvaren je niz obećavajućih poslovnih susreta zahvaljujući 2. inovacijskoj misiji koju je organizirao Centar za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj Hrvatske gospodarske komore, navodi u priopćenju Hrvatski savez inovatora. Najuspjašniji hrvatski izlagači bili su Ivana i Roberto Legović koji su za "Detox-Destress Lavander", nagrađeni posebnom nagradom "Platina" i zlatnom medaljom. Vrlo uspješni bili su Jana Žiljak Vujić, Vilko Žiljak, Klaudio Pap, Ivana Stanimirović Žiljak, Tehničko veleučilište u Zagrebu, čiji je "Infraredesign maskirna uniforma – dualni dizajn na tekstilu i koži" nagrađen posebnom nagradom Dvostruko zlato (Double Gold) i zlatnom medaljom. Ivan, Roman i Tomislav Krunić osvojili su za "Roto rašpu" i "Tračnu rašpu" posebnu nagradu Double Gold i dvije zlatne medalje. Hrvatsko izaslanstvo se vraća u Zagreb u ponedjeljak, 28. listopada, letom Croatia Airlines-a u 20,05 sati, priopćio je Hrvatski savez inovatora.

SPLIT - U splitskoj bolnici u nedjelju u jedan sat preminuo je trogirski pjevač Vinko Coce (58), potvrdile su osobe bliske pjevaču. Coce je sredinom svibnja zbog teške infekcije bio hitno hospitaliziran i više iz bolnice nije izlazio. Bio je u teškom stanju, no nakon operacije mu se zdravstveno stanje poboljšavalo. Početkom ovoga mjeseca je ponovno operiran, ali zbog njegovih kroničnih bolesti stanje je opet bilo teško. Prije tri dana obitelji je rečeno da se radi o krajnje ozbiljnoj situaciji kojoj se ne zna ishod. Vinko Coce je svoju glazbenu karijeru započeo u klapi Trogir nakon čega se osamostalio. Pet je godina pjevao cjeloviti operni repertoar u profesionalnom mješovitom zboru HNK Split. Svoj prvi solo album "Mirno spavaj ružo moja" snimio je 1993. godine kada je osvojio Grand Prix na Splitskom festivalu. Među impresivnim podacima o njegovoj glazbenoj karijeri navodi se i da je u firentinskom teatru Komunale u operi "Boris Godunov" pjevao s Lucianom Pavarottijem.

ZADAR - Dvadesetšestogodišnji ronilac za kojim se od sinoć tragalo, jutros je oko 9,30 sati pronađen mrtav u moru na dubini od oko 20 metara kod otoka Ugljana, doznaje Hina u Policijskoj upravi zadarskoj. Policija je sinoć u 21,05 sati zaprimila dojavu da se 26-godišnjak, koji je oko 14 sati otišao na ronjenje iz mjesta Kukljica na otoku Ugljanu prema Lamjani, nije vratio kući. Odmah je obavijestila Središnjicu za traganje i spašavanje u Rijeci te su policija i lučka kapetanija počeli tragati za nestalim mladim roniocem. Jutros oko 9,30 sati ronioci interventne policije Policijske uprave zadarske pronašli su ga mrtvog u moru na dubini od oko 20 metara između otočića Bisage i Karantunić kod otoka Ugljana, rečeno je Hini u Policijskoj uprava zadarskoj.

VIROVITICA - U naletu putničkoga vlaka noćas je poginuo osamnaestogodišnji biciklist koji je prelazio željezničku prugu, izvijestila je Policijska uprava virovitičko-podravska. Nesreća se dogodila noćas u 2,30 sati u Špišić Bukovici, u ulici Bukovački vinogradi, na željezničkom prijelazu na kojemu ne postoje uređaji za zatvaranje željezničkog prometa. Biciklist nije bio osvijetljen, a pri prelasku pruge nije se zaustavio i provjerio može li sigurno prijeći prugu te je na njega naletio putnički vlak koji prometuje na relaciji od Pitomače prema Virovitici. Prilikom udara vlaka tijelo 18-godišnjeg biciklista odbačeno je na prometni znak te je mladić uslijed zadobivenih ozljeda preminuo, navodi policija.

OSIJEK - Na dva mjesta u Osječko-baranjskoj županiji građani su jučer pronašli ukupno sedam ručnih bombi, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava (PU). U Josipovcu Punitovačkom kod Đakova 31-godišnjak je pronašao bombu ručne izrade, a u Dalju 55-godišnjakinja je na kraju vrta, u odvodnom kanalu pronašla šest ručnih bombi M-52. Na mjesta pronalaska izišli su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu koji su uklonili odbačene ručne bombe. U Policijskoj upravi još jednom pozivaju građane da oružje i ubojita sredstva ne ostavljaju u kontejnerima za smeće ni na drugim javnim mjestima ili u prirodi te podsjećaju kako se nikakav postupak ne pokreće protiv građana koji policiji prijave oružje radi predaje.

ZAGREB - Nakon što je dodijelio ovogodišnje nagrade, Zagreb Film Festival i danas nastavlja s programom, organizatori su zadovoljni odazivom publike i za nekoliko dana kreću u pripremu idućeg festivala, a njegovi gosti upravo završenom, jedanaestom izdanju daju najviše ocjene. Grčki redatelj Alexandros Avranas, autor jednog od najintrigantnijih filmova ovogodišnjeg festivala "Miss Violence" za koji je na Mostri dobio Srebrnog lava za režiju, ocijenio je u razgovoru za Hinu da je program zagrebačkog festivala bio kvalitetan. Zagreb Film Festival nije jedan od onih koji samo žele zabaviti publiku već i pokazati da je film umjetnost i da je važan, rekao je. S obzirom na temu svog filma, obiteljsko nasilje nad djecom, njegov je film najavljivan kao jedan od 'težih' na ZFF-u, no on kaže da su istina i stvarnost puno teži od samog filma. Gledateljima je vjerojatno teško vidjeti stvarnost, a ne film, istaknuo je. Mladi redatelji danas žele mijenjati društvo i pogled gledatelja, vrijeme je da istina izađe na vidjelo, filmovi imaju tu snagu, a ako promijenim barem jednog čovjeka bit ću sretan, dodao je. Srdan Golubović, član ovogodišnjeg žirija, Avranasov film ocijenio je "briljantnim", no kaže da je možda upravo velik broj filmova u konkurenciji koji se bave nasiljem i teškim temama utjecao da pobjedu odnese indijski film "Pogrešna dostava".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙