FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan bijelog štapa: "Slabovidni su građani drugog reda"

ZAGREB, 15. listopada 2013. (Hina) - Hrvatski savez slijepih upozorio je danas, u povodu obilježavanja Međunarodnog Dana bijelog štapa u Muzeju grada Zagreba, da se prava slijepih osoba zanemaruju, te da se one diskriminiraju kao građani drugog reda.

Predsjednik Saveza slijepih Hrvatske i ravnatelj Kazališta slijepih i slabovidnih "Novi život" Vojin Perić rekao je na konferenciji za novinare da slijepima ne treba milostinja niti žele imati ulogu socijalne kozmetike, nego ostvarenje zakonskih prava i strategije jednakih šansi.

"Dajte nam mogućnost da ostvarimo svoje talente i vratit ćemo puno više nego što nam date", kazao je Perić. Slijepa osoba nema ni udžbenika i bukvalno je osuđena da vegetira, požalio se.

Resorska skupina koja je trebala rješavati prava slijepih se raspala i o nama brine jedino socijala, i to s mizernim iznosima od 50 do 70 eura, manje od svih zemalja u okruženju, uključujući i Crnu Goru.

Koliko do nas drže rekli su na otvaranju Osmog međunarodnog festivala kazališta slijepih, koji je u tijeku u Zagrebu, na kojem se nije pojavio predstavnik ni jednog ministarstva, kazao je Perić.

Zahvalio se Gradskom muzeju Zagreba i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću kao institucijama koje najviše osjećaju problem slijepih osoba.

Muzej grada Zagreba već petnaestak godina nastoji osobe s oštećenjem vida, ali i druge osobe s invaliditetom, uključiti u svoje programe, kazao je ravnatelj Vinko Ivić i zahvalio na potpori Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture.

Voditeljica u Muzeju Vesna Leiner predstavila je program koji čine dan otvorenih vrata za invalidne osobe jednom mjesečno, tiskanje Vodiča za slijepe, gluhoslijepe, slabovidne i sve one koji imaju poteškoća s vidom na hrvatskom i engleskom jeziku, te audio vodiča kroz stalni postav Muzeja kojega od 2012. godine prilagođavaju za slijepe osobe pod nazivom "Info taktilne točke".

Marinka Bakula-Anđelić iz Gradske uprave osvrnula se na mjere i aktivnosti koje Grad poduzima u uključivanju invalidnih osoba, u koje uz ino ulazi zapošljavanje i rješavanje stambenih prolema, te kazala kako bi one mogle biti bolje kad bi došlo do često najavljivane decentralizacije sredstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙