FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županijska Koordinacija za ljudska prava - ispitati ogulinski slučaj otkrivanja identiteta zlostavljane djece

KARLOVAC, 9. listopada 2013. (Hina) - Županijska koordinacija za ljudska prava Karlovačke županije ispitat će slučaj iz ožujka ove godine u kojem su u pisanome policijskom izvješću za sjednicu ogulinskoga Gradskog vijeće bila objavljena imena djece žrtava seksualnog delikta, a s tim u vezi odbačena je kaznena prijava protiv ogulinskoga policijskog službenika.

Predsjednik Županijske skupštine Željko Bokulić (HSP AS), koji je i potaknuo raspravu o događaju iz ožujka u vezi s objavljivanjem imena zlostavljane djece na današnjoj konstituirajućoj sjednici Koordinacije, rekao je da je policija objavljivanjem imena sedmero djece i četvero maloljetnika, žrtava zlostavljanja, prekršila konvenciju UN-a o pravima djeteta, Ustav RH te još sedam hrvatskih zakona. Istaknuo je da je takvo što posebice nedopustivo u sustavu policije jer na njegovoj uređenosti, jednako kao i na vojsci, počiva nacionalna sigurnost i naša budućnost.

Ako zakoni vrijede za sve, moraju vrijediti i za policijske službenike. Činjenica da su imena žrtava iscurila u javnost govori o tome da odgovorne osobe razne izvještaje ni ne pročitaju, samo potpišu, a takvo ponašanje mora se sankcionirati, rekao je Bokulić za Hinu nakon završetka sjednice.

Predsjednik Koordinacije za ljudska prava Josip Zaborski (HDZ) i predstavnica karlovačke Policijske uprave u toj koordinaciji Martina Miškirić najavili su da će ispitati sve s tim u vezi jer su djeci i maloljetnicima ozbiljno narušena njihova prava o zaštiti identiteta.

Zaborski, koji je zamjenik predsjednika karlovačke Županijske skupštine, rekao je za Hinu nakon sjednice kako u svakoj prilici treba voditi računa da se zaštite ljudska prava te da je stajalište te koordinacije da se Karlovačka županija "inače solidno nosi sa zaštitom ljudskih prava, posebno s pravima nacionalnih manjina".

Ocjenjujući kako je nedopustivo to što je odbačena kaznena prijava i da se nešto takvo odgovornima pokušava oprostiti, Bokulić je rekao kako se štiti osoba koja je odgovorna za objavljivanje imena seksualno zlostavljane djece jer njezino ime do danas nije objavljeno.

Općinski državni odvjetnik Bruno Kolaković, na pitanje Hine, odgovorio je da je Općinsko državno odvjetništvo "nakon provedenih izvida te dokaznih radnji odbacilo kaznenu prijavu podnesenu protiv hrvatskog državljanina (1966.) zbog odavanja tajnih podataka iz članka 347. stavka 1. i 5. Kaznenog zakona".

Karlovačka Policijska uprava danas je za Hinu ponovila odgovor iz srpnja da je provedena kriminalistička istraga, da je Općinskome državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđeno izvješće te da je u policijskoj postaji u Ogulinu "protiv jedne odgovorne osobe proveden disciplinski postupak u sklopu kojeg je osoba i sankcionirana".

Na sjednici ogulinskoga Gradskog vijeća 15. ožujka, za koju su vijećnici i novinari dobili i policijsko izvješće s imenima počinitelja i žrtava zlostavljanja, načelnik ogulinske policijske postaje Dražen Lipšćak rekao je da mu je "žao što se to dogodilo baš u tom najosjetljivijem segmentu" te da je riječ o pogrešci koja je utvrđena prije sjednice, no materijali za sjednicu već su bili poslani na mnogobrojne adrese i objavljeni na službenoj internetskoj stranici grada Ogulina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙