FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik NATO-a zabrinut tursko-kineskim sporazumom

KOPENHAGEN, 7. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Čelnik NATO-a izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog odluke Turske da zajedno s kineskom tvrtkom proizvede proturaketni sustav i rekao da očekuje da Ankara izabere sustav kompatibilan s onima drugih saveznika u NATO-a.

Turska je rekla da će vjerojatno potpisati 3,4 milijardi dolara vrijedan sporazum o proturaketnom sustavu s kineskom tvrtkom koja je pod sankcijama SAD-a, no turska odluka još nije konačna.

Sjedinjene Države su Turskoj izrazile ozbiljnu zabrinutost rekavši da kineski proturaketni sustav neće raditi s NATO-ovim sustavima.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je rekao da je izbor obrambenog sustava nacionalna odluka.

"Za nas je važno da sustav koji uzima pojedina zemlja mora moći raditi i djelovati sa sustavima u drugim zemljama. Očekuje da će Turska i to ispoštovati", rekao je bivši danski premijer agenciji Reuters.

"Naravno da očekujem da to svaka zemlja saveza osigura. To dolazi s članstvom u NATO-u", rekao je Rasmussen na marginama konferencije u Kopehagenu.

Tursko ministarstvo obrane je prošlog mjeseca priopćilo da je sklonije proturaketnim sustavima FD-2000 koneske tvrtke CPMIEC nego skupljim konkurentskim sustavima ruskih, europskih i tvrtki iz SAD-a.

SAD je u veljači objavio sankcije tvrtki CPMIEC zbog kršenja zakona o zabrani širenja oružja masovnog uništavanja u Siriju, Iran i Sjevernu Koreju (INKSNA).

Neki diplomati u NATO-u su rekli da bi integriranje kineskog sustava u NATO-ovu obranu povećalo zabrinutost zbog cyber-sigurnosti i postavilo pitanje razmjene tehničkih podataka NATO-a s kineskom tvrtkom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙