FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat o Bliskom istoku bez oružja za masovno uništenje

NEW YORK, 28. rujna 2013. (Hina/AFP) - Egipatski ministar vanjskih poslova Nabil Fahmy je predložio u subotu u Ujedinjenim narodima da se Bliski istok oslobodi cjelokupnog oružja za masovno uništenje nuklearnog, kemijskog i biološkog.

Ministar koji je govori na općoj skupštini UN-a u New Yorku, smatra da sve zemlje regije, kao i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina) trebaju to podržati pred glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom.

Zemlje Bliskog Istoka koje još nisu potpisale ili ratificirale konvencije koje zabranjuju to oružje, moraju to učiniti do kraja godine.

Izrael mora potpisati sporazum o neširenju nuklearnog oružja (TNP) i konvenciju o biološkom oružju, te ratificirati Konvenciju o kemijskom oružju. Sirija koja se odrekla svog kemijskog oružja, treba ratificirati Konvenciju o biološkom oružju.

Ministar je precizirao da će Egipat ratificirati biološku i kemijsku konvenciju pod uvjetom da sve zemlje Bliskog istoka završe proces pristupanja svim sporazumima o oružju za masovno uništenje.

Izrael, za kojeg stručnjaci drže da je jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, je članica Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ali nije potpisao sporazum o nuklearnom neširenju i nikada nije službeno priznao da posjeduje atomsko oružje.

Kairo želi da se konferencija koja bi uspostavila na Bliskom istoku zonu bez oružja masovnog uništenja održi najkasnije do proljeća 2014. Ta se konferencija trebala održati 2012. u Helsinkiji i odgođena je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙