FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan obrane grada Zadra

ZADAR, 6. listopada 2013. (Hina) - Središnjom svečanošću u zadarskom predjelu Dračevac koji je za vrijeme Domovinskoga rata bio dio prve crte obrane Zadra, danas je završilo četverodnevno obilježavanje 22. obljetnice Dana obrane grada Zadra.

Na svečanosti su se okupili brojni Zadrani, branitelji i njihove obitelji, predstavnici vojnih i civilnih vlasti, a nazočnima se obratio gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta koji je istaknuo kako nadahnuti hrabrošću naših branitelja, te hrabrošću i tadašnjeg civilnog stanovništva i svima koji su sudjelovali u obrani Zadra, danas u novijim vremenima trebamo i moramo i dalje graditi Zadar i domovinu.

"Dani prije 22 godine bili su jedni od najsvjetlijih dana u povijesti Zadra. Bili su to dani junaštva i zajedništva", rekao je gradonačelnik Kalmeta.

Prije 22 godine, 6. listopada, JNA je potpomognuta pobunjenim Srbima općim napadom pokušala osvojiti Zadar. Grad je napadan s kopna, s mora i iz zraka, granatirani su bolnica, katedrala i brojni kulturno-povijesni spomenici. Iako u okruženju bez struje i vode, malobrojni branitelji uspjeli su se oduprijeti napadu. Nakon obrane Zadra počeli su pregovori koji su rezultirali odlaskom bivše JNA iz 13 zadarskih vojarni. Za ratna razaranja Zadra u rujnu i listopadu 1991. godine, nitko nije odgovarao.

Prvi ratni zapovjednik 112. brigade Marko Čulina podsjetio je okupljene na zapovijed tadašnjega zapovjednika 9. kninskog korpusa JNA generala Vukovića po kojoj je glavni cilj bio prisiliti hrvatske snage na predaju i ovladati zadarskom lukom u Gaženici. "Na sreću to se nije dogodilo. Mislili su da će im Zadar biti najlakši zalogaj, no i mi smo imali svoje ciljeve. Osvojili smo nekoliko vrlo bitnih vojarni i priskrbili sebi samo za nekoliko dana oko 3.500 cijevi, što je bilo presudno u sljedećim danima", rekao je Čulina.

Obilježavanje je počelo jutros budnicom Gradske glazbe ulicama i trgovima grada, a nastavljeno polaganjem vijenaca, molitvom i paljenjem svijeća pod Središnjim križem na Gradskom groblju te Središnjom svečanošću na Dračevcu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙