FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski "Greenpeace" za "Arktičkih tridesetero"

ZAGREB, 5. listopada 2013. (Hina) - Hrvatski ogranak Greenpeacea danas je u Zagrebu održao skup solidarnosti s uhićenim aktivistima i suradnicima Greenpeacea, poznatijima kao "Arktičkih tridesetoro", s kojega su poslali zahtjev da ih se hitno pusti na slobodu iz pritvora u Rusiji.

S ciljem potpore uhićenim aktivistima koje su ruske vlasti optužile za piratstvo, kod spomenika bana Jelačića na središnjeg zagrebačkom trgu okupilo se dvadesetak aktivista s transparentima, a danas se slični skupovi održavaju na više od 140 lokacija u 47 zemalja diljem svijeta.

Aktivisti "Greenpeacea" uhićeni su prije petnaestak dana u međunarodnim vodama kod Gazpromove platforme, kada su prosvjedovali protiv te vodeće svjetske tvrtke za eksploataciju zemnog plina. Zaplijenjen im je brod s jasno vidljivim aktivističkim oznakama i odveden u Murmansk, a oni su optuženi za piratstvo za koje mogu dobiti višegodišnju zatvorsku kaznu.

Naš cilj je očuvanje klime, imamo i znanstvene potvrde da se najveće promjene događaju na Arktiku, a velike kompanije koriste globalno zatopljenje da bi izgradile platforme na tom osjetljivom području, rekao je Zoran Tomić, predstavnik Greenpeacea u Hrvatskoj.

"Tražimo da se naši prijatelji i kolege odmah puste na slobodu. Apsurdno je optužiti za piratstvo hrabre ljude koji poduzimaju nenasilne akcije za očuvanje planeta i dobrobit čovječanstva. Smatramo da takve optužbe nemaju uporište ni u ruskom ni u međunarodnom pravu", istaknuo je.

Po njegovim riječima, njihov današnji skup nije bio antiruski orijentiran, već je izraz solidarnosti s ljudima koji su se našli u nezavidnoj situaciji.

U akciju su se uključile udruge civilnog društva Zelena akcija, Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava te, među ostalima, reperica Mirela Priselac Remi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙