FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvodnevni sastanak EnVision'2020 počeo u Zagrebu

ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - U Zagrebu je danas počeo dvodnevni 3. međunarodni sastanak partnera i upravnog odbora projekta "Energy Vision 2020 for South East European Cities" (EnVision'2020), koji je vrijedan gotovo 1,4 milijuna eura i namijenjen promociji energije i učinkovitog korištenja resursa.

Projekt se provodi u okviru Transnacionalnog programa suradnje za jugoistočnu Europu (South East Europe Programa), a prijavljen je 2011. godine u okviru prioritetnog cilja - zaštita i poboljšanje okoliša. Od projekta EnVision'2020 očekuju se koristi u području energetske efikasnosti i promocije obnovljivih izvora energije za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave u ciljanim državama jugoistočne Europe.

Glavni ciljevi projekta su analizirati postojeće stanje u energetskoj učinkovitosti i razvoju obnovljivih izvora energije, identificirati nove tehnologije i posljednje trendove. Namjera je i analizom ključnih tehnologija i primjenom tehnoloških planova odrediti koje vrste istraživanja i inovacija primijeniti za tehnološki razvoj.

Koordinator projekta je bugarska Sofija, a sudjeluje 10 partnera iz sedam europskih zemalja - Bugarske, Rumunjske, Slovenije, Grčke, Italije, Njemačke i Hrvatske. Gradovi - sudionici su Sofija, Zagreb, Hannover, Potenza, Thessaloniki te Pokrajina Fermo. Grad Zagreb predstavljaju djelatnici Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Financijski udio Zagreba u projektu je 124.622 eura. Projekt je sufinanciran od South East Europe (SEE) Programa u iznosu od 85 posto, a planorano trajanje projekta je 24 mjeseca (od prosinca 2012. do studenoga 2014.).

Svrha projekta je olakšati provedbu energetske politike EU uz konkretne ciljeve i aktivnosti na lokalnoj razini i u glavnim gradovima regije jugoistočne Europe u skladu s EU2020 ciljevima (20 posto smanjenja emisije stakleničkih plinova, 20 posto potrošnje energije iz obnovljivih izvora, 20 posto povećanja energetske efikasnosti). Projekt se bazira na dosadašnjim iskustvima i know-how tehnologijama partnera iz zemalja jugoistočne Europe na području obnovljivih izvora energije te primjeni odgovarajućih financijskih instrumenata.

Grad Zagreb je zadužen za radni paket koji se odnosi na formulaciju i implementaciju energetske politike u gradovima sudionicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙