FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: otvorena konferencija o energetici i zaštiti okoliša

DUBROVNIK, 23. rujna 2013. (Hina) - U Dubrovniku je danas počela 8. dubrovačka konferencija o održivom razvoju energetike, voda i zaštite okoliša, u radu koje će do 27. rujna sudjelovati vrhunski stručnjaci, znanstvenici i menadžeri iz područja energetike, održivog razvoja i okoliša te srodnih znanstvenih disciplina.

Skup su zajednički organizirali Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša, zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje te Instituto superior tehnico iz Lisabona. U radu sudjeluje oko 600 sudionika iz 60-ak zemalja, a prijavljeno je 1120 znanstvenih radova.

Prigodom otvaranja istaknuto je kako je riječ o jednoj od najvećih konferencija ove vrste u ovom dijelu Europe.

Obraćajući se okupljenima, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podsjetio je kako je i nekadašnja Dubrovačka republika promišljala o održivom razvoju i zaštiti okoliša, što je regulirala Statutom iz 1272. godine.

Naglasio je kako u ovom trenutku poseban značaj za županiju ima zaštita Neretvanske doline od utjecaja gradnje hidroelektrana na gornjem toku rijeka Neretve i Trebišnice u BiH. Riječ je o projektu Gornji horizonti, s obzirom da, kazao je, još uvijek nisu otklonjene sve dileme da bi projekt mogao ugroziti plodnu dolinu Neretve.

Među predavačima na skupu najavljeni su, među ostalima, zastupnica u Europskom parlamentu Marija da Graca Carvalho, dekan zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Ivan Juraga, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika te drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙