FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 28. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin izjavio je kako se izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU odnose samo na ograničenje primjene toga zakona prije 7. kolovoza 2002. godine. "Ostale odredbe zakona koji je usvojen u lipnju ove godine nisu sporne ni nama niti Europskoj komisiji (EK)", rekao je jučer Grbin novinarima u Hrvatskom saboru. Grbin kaže da stajalište EK nije bilo da zakon treba vratiti na ono što je potpisano i dogovoreno 2010. "To nikad nije bilo stajalište EK, jer ako proučite zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji iz lipnja ove godine primjetit ćete da se u njega ugrađuju i određene europske odluke koje su donijete nakon 2010. Primjerice, u njemu imamo cijelu jednu novu glavu koja regulira pitanje mjera opreza", kazao je. Na pitanje može li se dogoditi da promijenimo Ustav i da suđenje Josipu Perkoviću počne u Hrvatskoj, te se na taj način onemogući njegovo izručenje Njemačkoj, Grbin je odgovorio da ako se suđenje za kazneno djelo vodi u državi članici EU tada je vrlo jasno propisano odredbama okvirne odluke da se ta osoba ne izručuje drugoj državi iz koje je stigao zahtjev za izručenjem.

ZAGREB - Nakon što su se sindikati usprotivili mogućnosti uvođenja financijski uvjetovanog redovitog otkaza o radu, koji bi poslodavac mogao dati radniku ako nema novca za isplatu plaće, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava rekli su da se trenutno ne razmišlja o takvom prijedlogu. Sindikati su dobili takav prijedlog u objedinjenom materijalu izmjena Zakona o radu (ZOR) na osnovu javne rasprave, ali "nema ni primisli" da bi to bio naš prijedlog, kažu u Ministarstvu. Doznaje se također da su u tijeku konzultacije između sindikata, poslodavaca i Ministarstva, te da su na stolu razni prijedlozi temeljem javne rasprave koja je provedena od 15. kolovoza do 15. rujna. U Ministarstvu kažu da će tek nakon konzultacija sa svim zainteresiranim stranama nacrt prijedloga prosljediti Vladi, koja će prijedlog uputiti u saborsku proceduru, što se očekuje do kraja godine. Napominju da će u međuvremenu, po Zakonu o procjeni učinaka propisa, biti proveden još jedan krug konzultacija. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ranije je najavljivao da će Ministarstvo izmjenama ZOR nastojati pomiriti dvije temeljne odrednice - osigurati zaštitu radnika i omogućiti tvrtkama da se brže prilagođavaju zahtjevima tržišta.

ZAGREB - Unatoč štrajku liječnika, koji traje već deseti dan, u Ministarstvu zdravlja počeli su jučer kolektivni pregovori za djelatnost zdravstva, koje su kao čin dobre volje i značajan iskorak u socijalnom dijalogu pozdravili ministar zdravlja Rajko Ostojić, čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek, te Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Pregovori su počeli ozbiljno, već danas smo zaključili nekoliko točaka, a nastavljamo u ponedjeljak u 9 sati, rekla je novinarima nakon sastanka Prašnjak, čiji je sindikat sinoć prekinuo štrajk u koji je krenuo zajedno s Hrvatskim liječničkim sindikatom. Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikat zdravstva i socijalne skrbi u izjavi novinarima kao cilj istaknula je sklapanje kvalitetnog kolektivnog ugovora za svih 72.000 zaposlenih u zdravstvenom sustavu, kako bi se svima vrednovali prekovremeni sati, bez obzira je li riječ o zdravstvenim ili nezdravstvenim radnicima.

ZAGREB - Zrakoplov Croatia Airlinesa (CA) sinoć je na redovitom letu iz Zagreba u Zürich imao nezgodu prigodom slijetanja u zračnu luku Kloten u Zürichu u 20 sati i 20 minuta, no nitko od putnika i članova posade nije ozlijeđen, doznaje se u Croatia Airlinesu. Na zrakoplovu Dash 8-Q400 (registarskih oznaka 9A-CQC), s polaskom iz Zagreba u 17 sati i 45 minuta, došlo je do tehničkog problema s izvlačenjem prednjeg podvozja i zrakoplov je sletio bez prednjeg kotača te nitko od 60 putnika i 4 člana posade nije ozlijeđen. Zasad nije poznat razlog tog tehničkog problema, a o svemu će se provesti detaljna istraga, rekao je Hini glasnogovornik CA Davor Janušić. Izvijestio je da zrakoplov ostaje u Zürichu, gdje će biti tehnički pregledan. "Piloti Croatia Airlinesa spremni su i trenirani za ovakve situacije i izvrsno su primijenili točno propisanu proceduru, što je pridonijelo slijetanju bez posljedica za putnike", ističu u CA. Kažu da je to prvo izvanredno slijetanje zrakoplova Croatia Airlinesa u povijesti tvrtke. Svi koji trebaju informacije o putnicima na letu broj OU464 mogu nazvati Croatia Airlines na broj 0800 7700 (za pozive iz Hrvatske) ili 00385 – 1 - 616 0008 (za pozive iz inozemstva).

RIJEKA - Djelatnici carine u Rijeci otkrili su na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci robu za koju se sumnja da je krivotvorena te je obuća, odjeća i slušalice u 250 kartona smještena u carinsko skladište do okončanja postupka, priopćila je jučer Carina. U jednom kontejneru je 26. rujna pronađena roba marki Ferrari, Hilfiger, Speedo, Scuba-sub i Schiesser za koju se sumnja da je krivotvorena, priopćeno je. To je drugi slučaj u proteklih mjesec dana da je na kontejnerskom terminalu u Rijeci otkrivena vjerojatno krivotvorena roba. Krajem kolovoza je tamo pronađeno 24.720 pari krivotvorenih Converse tenisica u jednom kontejneru koji je stigao iz Kine, a krajnje odredište je bila BiH.

ZAGREB - Bogatim programom priređenim u središtu grada Zagreb se sinoć pridružio "Noći istraživača" koja se održava u tristotinjak gradova u 35 europskih zemalja kako bi se znanost približila široj javnosti i potaknula ju da sa zanimanjem prati kako nam znanost pomaže da bismo živjeli zdravije i kvalitetnije. U središtu ovogodišnje manifestacije "Noć istraživača" jest rad u laboratoriju, a u Hrvatskoj, odnosno u tri grada u kojima se manifestacija održava - Zagrebu, Rijeci i Splitu, naglasak je na ulozi znanosti i tehnologije u službi zdravlja i kvalitete života. Svake godine zadnjega petka u mjesecu rujnu ta se manifestacija već tradicionalno održava diljem Europe. Koordinator "Noći istraživača" u Hrvatskoj je Agencija za mobilnost i programe Europske unije, a suorganizatori su sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Splitu, Institut Ruđer Bošković (IRB), Institut za fiziku, Medicinski i Tehnički fakultet u Rijeci te Društvo znanost.org. U "Noći istraživača" u Splitu je pozornost posjetitelja privukao minijaturni helikopter na baterije koje je u Marmonotovoj ulici letio iznad njih i ugrađenom kamerom snimao ono što se događa u ulici. Privukli su ih i "Znanstvenici na štulama", među kojima su na visokom štulama šetali Nikola Tesla, Ruđer Bošković i Marie Curie, pa su posjetitelji, među kojima i mnogi turisti, željeli ih dodirnuti i fotografirali se s njima.

ZAGREB - Bečka filharmonija sinoć je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu očekivano spektakularno otvorila novu koncertnu sezonu Zagrebačke filharmonije, priuštivši zagrebačkoj publici nezaboravan doživljaj svirajući repertoar Dmitrija Šostakoviča i Petra Iljiča Čajkovskog. U povodu otvorenja sezone 2013./2014. Zagrebačke filharmonije nazočnima se uoči koncerta obratio njezin ravnatelj Miljenko Puljić, koji je kazao kako je riječ o koncertu kojim bečki kolege i prijatelji pozdravljaju Zagrebačku filharmoniju i Hrvatsku u Europskoj uniji, te primjeru kvalitete i stabilnosti europskih kulturnih veza. Publiku i orkestar pozdravila je i veleposlanica Austrije u RH Andrea Ikić-Boehm. "Taj je koncert znak iznimnog prijateljstva Austrije i Hrvatske a predstavlja srdačan pozdrav vrhunske glazbe koji poručuje: Dobro došli u EU", kazala je Ikić-Boehm. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poželio je gostima dobrodošlicu u "europskom Zagrebu". Za svoj nastup u Zagrebu bečki su filharmoničari odabrali prekrasan ruski repertoar, svirajući djela Čajkovskog i Šostakoviča, te na bisu Mihaila Glinku. Pod ravnanjem glasovitog maestra Lorina Maazela izveli su reprezentativan dvoipolsatni simfonijski program a koncert najavljen kao glazbeni događaj godine takvim se pokazao već s prvim taktovima 3. orkestralne suite P.I. Čajkovskoga. Djelo prepuno laganih i plesnih melodija s upečatljivim završetkom živahnoga plesa publika je ispratila petominutnim aplauzom i ovacijama. Ovacije i aplauz pratili su i jednako dirljivu izvedbu 5. simfonije Dmitrija Šostakoviča u drugom dijelu koncerta, nakon čega je orkestar Bečke filharmonije publiku nagradio izvedbom uvertire iz opere “Ruslan i Ljudmila” Mihaila Glinke na bisu. Orkestar Bečke filharmonije, utemeljen 1842., jedan je od najuglednijih i najtraženijih orkestara svijeta.

VARAŽDIN - U organizaciji međunarodnog kazališta CornerstoneArts te pod redateljstvom Richarda Monteza iz Dallasa sinoć je u varaždinskoj „Areni“ izveden mjuzikl „Jadnici“, što je nakon trideset godina prva izvedba tog mjuzikla u Hrvatskoj. Ukupno 38 izvođača, koji tumače oko 200-tinjak uloga, tri su sata oduševljavali varaždinsku publiku, a oko tisuću i petsto posjetitelja postalo je dio brojke od 65 milijuna ljudi koji su u proteklih nekoliko desetljeća, u 42 zemlje svijeta, pogledali ovaj mjuzikl. Glavne uloge u mjuziklu, Fantine i Jeana Valjeana, tumače naša poznata lica iz svijeta glazbe Pamela Ramljak i Max Hozić. No, popis poznatih imena ne završava na njima, budući uloge u mjuziklu tumače i Kim Verson, Bojan Jambrošić, Martina Sabljak, Henrik Šimunković te mnogi drugi. Radnja mjuzikla, nastalog prema jednom od najpoznatijih romana 19. stoljeća, „Les Miserables“ Victora Hugoa, prati živote i međusobne odnose nekoliko likova kroz dvadesetogodišnje razdoblje u Francuskoj u periodu ranog 19. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙