FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama pozdravlja dogovor oko rezolucije o Siriji

WASHINGTON, 27. rujna 2013. (Hina/AP) - Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je u petak dogovor postignut u UN-u o nacrtu rezolucije o eliminaciji sirijskog kemijskog oružja ocijenivši da se radi o potencijalnoj velikoj pobjedi međunarodne zajednice.

Nakon višetjednih rasprava, Rusija i SAD su se u četvrtak dogovorili oko nacrta rezolucije UN-a o Siriji kojom se zahtijeva predaja cjelokupnog sirijskog arsenala kemijskog oružja, ali je izostala vojna prijetnja u slučaju da Sirija ne ispuni dogovoreno.

U prijedlogu se ne preciziraju mjere koje se mogu poduzeti i ne spominju automatske sankcije. U slučaju kršenja obveza bit će potrebna još jedna rezolucija UN, što Rusiji, kao saveznici sirijskog režima, ostavlja mogućnost nove blokade vetom.

Obama je tijekom razgovora s indijskim premijerom Manmohanom Singhom u Ovalnom uredu rekao da postoji zabrinutost hoće li sirijska vlada poštivati obveze o uništenju kemijskog oružja, pa je zato pozdravio to što dogovoreni nacrt rezolucije ima "pravno obvezujući okvir, provjerljiv i provediv".

On je ocijenio da je prijetnja vojnim udarima na Siriju bila ključna za postizanje dogovora, ali da on uvijek prednost daje diplomatskom rješenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙