FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Obama nastavlja uvjeravati Kongresu

WASHINGTON, 4. rujna 2013. (Hina/AFP) - Američka vlada je otišla korak dalje u svojoj kampanji kojom želi uvjeriti Kongres u opravdanost vojne intervencije u Siriji, uoči rasprave o Siriji u francuskom parlamentu koja treba početi u srijedu.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je uoči svog odlaska u Švedsku u utorak navečer kako vjeruje da će američki zastupnici možda već idućeg tjedna izglasati rezoluciju koja će mu omogućiti da udari na režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada, kao odgovor na uporabu kemijskog oružja.

Kako bi zadovoljio i one najsumnjičavije, američki Senat je donio novi nacrt rezolucije kojom se trajanje svake moguće intervencije u Siriji ograničava na 60 dana, s mogućnošću njezina produljenja na 90 dana i kojom se predsjedniku zabranjuje da šalje američke vojnike u borbene operacije u Siriji, a ostavlja prostor za, primjerice, operacije spašavanja američkih pilota. Senatski odbor će o tom novom tekstu glasovati u srijedu u 17.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

No ishod glasovanja koje će se idućeg tjedna provesti u dvama domovima Kongresa ipak nije siguran, premda je Obama u utorak dobio važnu potporu svog najvećeg političkog protivnika, republikanskog predsjednika Predstavničkog doma Johna Boehnera.

Obama je još jednom naglasio da će svaka intervencija u Siriji biti "ograničena" i "srazmjerna". "To ne uključuje postrojbe na kopnu, to nije Irak ni Afganistan", istaknuo je.

No još treba uvjeriti i zastupnike i američku javnost. Po anketi ABC Newsa/Washington Posta objavljenoj u utorak, 59 posto Amerikanaca se protivi udarima na Siriju krstarećim raketama, a 48 posto se protivi (29 posto podupire udare) u anketi instituta Pew.

Ni javnost u Francuskoj, gdje parlament u srijedu treba raspravljati o toj temi, ne podupire vojnu intervenciju u Siriji. Oko 47 posto Francuza želi glasovanje prije bilo kakve vojne akcije na Siriju. Nakon ove rasprave u srijedu neće biti glasovanja.

Premijer Jean-Marc Ayrault treba u toj prigodi potvrditi službeno stajalište francuske diplomacije: treba sastaviti međunarodnu koaliciju koja će sankcionirati Bašara al Asada.

Francuski predsjednik Francois Hollande u utorak je i dalje bio odlučan u nakani da napadne sirijski režim koji drži odgovornim za kemijski napad 21. kolovoza u Damasku, pozivajući Francuze da se ujedine glede toga pitanja.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon upozorio je pak u utorak na opasnost od kažnjavanja, istaknuvši da bi ono moglo omesti "napore radi sprječavanja drugih krvoprolića i lakšeg pronalaženja političkog rješenja sukoba".

"Tražim od članova (Vijeća sigurnosti) da se ujedine i da primjereno odgovore ako se optužbe (za kemijsko oružje) pokažu istinite", rekao je.

UN-ovo Visoko povjerenstvo za izbjeglice (UNHCR) ocijenilo je u utorak da broj sirijskih izbjeglica sada premašio dva milijuna, što je osam puta više nego prije godinu dana te da je u Siriji 4,25 milijuna prognanika.

Dakle, nasilno je raseljeno šest milijuna ljudi, ili više od četvrtine od 22 milijuna Sirijaca.

Rusija je uoči summita G20 koji u četvrtak počinje u Sankt Peterburgu - na kojemu nije predviđen susret Vladimira Putina i Baracka Obame - opetovala svoje protivljenje udarima na Siriju, svog saveznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙