FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry želi rezoluciju o Siriji drugi tjedan, pozdravlja Rohanijeve riječi

WASHINGTON, 20. rujna 2013. (Hina/AFP) - Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u četvrtak Vijeće sigurnosti UN-a da sljedeći tjedan usvoji rezoluciju o Siriji, te je pozdravio pozitivne riječi novog iranskog predsjednika.

"Vijeće sigurnosti treba se pripremiti kako bi djelovalo sljedeći tjedan", rekao je Kerry u nenajavljenoj izjavi u State Departmentu.

"Ključno da je da se međunarodna zajednica izjasni jasno i glasno" tijekom sljedećih dana u UN-u.

Pet članica Vijeća sigurnosti od ponedjeljka se pokušava dogovoriti oko "snažne i obvezujuće" rezolucije protiv Sirije kako bi zemlja učinkovito uništila svoje kemijskog oružje.

Kerry je također pozdravio pozitivne riječi novog iranskog predsjednika Hasana Rohanija u kojima State Department, kako je rekao, vidi "šansu za diplomaciju".

Washington i Teheran već gotovo 35 godina nemaju diplomatske odnose i u sukobu su oko pitanja iranskog nuklearnog programa.

"Mislim da su Rohanijeve riječi vrlo pozitivne, ali prvo se sve mora provjeriti i vidjet ćemo u kojem ćemo smjeru ići", rekao je.

"Bilo je vrlo zanimljivih stvari koje je rekao Teheran i nova vlada, stvari koje ohrabruju", rekao je u četvrtak i glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Međutim, Carney nije jasno odgovorio na pitanje hoće li se sljedeći tjedan susresti Rohani i američki predsjednik Barack Obama, rekavši samo da su "djela važnija od riječi".

Rohani bi trebao u utorak govoriti pred UN-om, kao i Obama. Iranski je predsjednik rekao da je spreman susresti Obamu kada se za to stvore uvjeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙