FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 22. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Od objave Registra hrvatskih branitelja policija je do sredine rujna podigla 30 kaznenih prijava zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo prijevare i krivotvorenja službenih isprava čime su sticani lažni statusi branitelja. Policija je od 1910 odbacila 650 prijava jer u njima nisu potvrđeni navodi o "lažnim braniteljima", a u 1230 još uvijek postupa, podaci su Ravnateljstva policije. Ovih dana problematično je postalo 10 tisuća branitelja, ratnih vojnih invalida iz redova Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a) iz BiH, uz obrazloženje iz Ministarstva branitelja da su njihova rješenja sporna i da ih treba proglasiti ništavnima zato jer su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta general Ljubo Ćesić Rojs. Sva su rješenja identična jedna drugima i u svima piše da je osoba ranjena na Južnom bojištu. Rješenje će se proglasiti ništavnim ako ratni vojni invalid iz Domovinskog rata ili obitelj poginulog ili umrlog hrvatskog branitelja potvrdama MORH-a ili MUP-a ne može dokazati sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Svoj status ti branitelji ne mogu ostvariti ako ih nema u vojnim registrima MUP-a i MORH-a, navode u Ministarstvu branitelja. U Registru branitelja koji je objavljen 19. prosinca 2012. nalazi se 501 tisuća branitelja, a u javnosti su se iznosile procjene da je u njemu 150 tisuća "lažnih branitelja". Proces brisanja "lažnih branitelja" vrlo je osjetljiv pravni proces koji ima svoju zakonom propisanu dinamiku rješavanja i naprosto je, poštujući i pravne procedure i broj pristiglih prijava, bilo nemoguće u prethodnih devet mjeseci riješiti sve otvorene slučajeve, kažu u Ministarstvu.

ZAGREB - Pod mentorstvom kardiokiruškog tima KBC-a Zagreb u Kliničkom centru Srbije u Beogradu u noći je s petka na subotu uspješno obavljena prva transplantacija srca nakon četrnaestogodišnje stanke u presađivanju tog organa u Srbiji, izvijestilo je danas hrvatsko Ministarstvo zdravlja. Novo srce i novu šansu za život dobio je 52-godišnji bolesnik u terminalnoj fazi bolesti srca. Transplantacija je prošla bez problema, a bolesnik se uspješno oporavlja, ističe se u priopćenju. Hrvatski tim stručnjaka u Beogradu vodio je predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb prof. dr. Bojan Biočina. Uz njega, u transplantaciji su sudjelovali specijalist kirurg dr. Ivica Šafadin, anesteziolog dr. Željko Čolak, medicinska sestra instrumentarka Danijela Žigrović i medicinski tehničar Stjepan Strancarić. Na čelu srbijanskog tima liječnika, koji su jučer uspješno transplantirali srce 52-godišnjem bolesniku, bio je direktor Kliničkog centra Srbije, kardiokirug prof. dr. Miljko Ristić. Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini – prva u transplantaciji bubrega i jetre te po broju darivatelja na milijun stanovnika. Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku je stoga proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja transplantacijskih programa zemalja Jugoistočne Europe.

ZAGREB - Hrvatska je na putu da dobije prvog/u povjerenika/icu za informiranje – nadležni saborski odbori u ponedjeljak će razgovarati s kandidatima za tu dužnost, dok će konačnu odluku donijeti Hrvatski sabor na plenarnoj sjednici. Na javni natječaj za povjerenika, koji je proljetos raspisao Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, javilo se osam kandidata, no Odbor je odbacio kandidaturu novinara Ivana Pandžića uz obrazloženje da nema deset godina radnog iskustva u struci. 'U igri' tako ostaju novinarke Ana Raić Knežević iz Novog lista, Sandra Križanec s HRT-a i Gordana Grbić, svojedobno i SDP-ova saborska zastupnica i glasnogovornica te stranke. Odbori za Ustav te za medije na zajedničkoj će sjednici 'saslušati' i politologa Dubravka Marića, bivšeg pomoćnika ravnateljice REGOS-a, pravnu savjetnicu AZOP-a Miriam Lazić, docenticu na zagrebačkom Pravnom fakultetu Anamariju Musu te savjetnicu u jednom od ureda Predsjednika Republike Anu Subotić. Prema Saboru bi trebao otići prijedog s najmanje dva imena. Povjerenik za informiranje neovisno je tijelo kakvo poznaju mnoge europske države, zadaća mu je pomoći građanima da lakše dobiju informacije od državnih i lokalnih tijela i institucija, da štiti i promiče ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama.

VARAŽDIN - Okupljanjem brojnih Varaždinaca kod križa zahvalnosti, polaganjem vijenaca predstavnika lokalne vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata te prigodnim govorima, jutros je u Varaždinu obilježena 22. obljetnica oslobođenja Varaždina. Točno, prije 22 godine, nakon desetodnevnih vojnih akcija, pripadnici JNA autobusima su napustili Varaždin. Govoreći o danima rata u Varaždinu, predsjednik Kriznog stožera Čedomil Cesarec istaknuo je da su se Varaždinci, ispočetka bez oružja, hrabro borili, a nakon što su stekli naoružanje, vojnicima JNA nije preostalo ništa drugo nego da nakon pregovora napuste Varaždin. Ocijenio je da se varaždinskom ratu radi nepravda, jer iako je trajao samo deset dana, došlo je do razaranja velikog broja objekata, pogibija, a brojni Varaždinci još uvijek nose traume „u srcu“ kao posljedicu događanja tih dana, kazao je. Oslobođenje Varaždina nije značajno samo zbog odlaska JNA iz sjeverne Hrvatske već su u akciji oslobađanja varaždinskih vojarni zarobljene velike količine naoružanja i vojne opreme što je značilo promjenu u odnosu snaga na bojišnicama širom Hrvatske. Tadašnji zapovjednik obrane grada pukovnik Ivan Rukljić naglasio je da je zarobljeno oružje, prema procjenama, vrijedilo između 700 milijuna i milijardu dolara te da je hitno otpremljeno većinom na bojišnice u Vukovar i južno ratište. Tako je Varaždin, istaknuo je, neposredno pomogao u oslobađanju i stvaranju samostalne Hrvatske.

ZAGREB - Ukupna potrošnja lijekova lani je iznosila 5,074 milijarde kuna, što je za 3,36 posto više nego godinu ranije, no prema veleprodajnim cijenama porasla je tek za minimalnih 0,13 posto, što je značajno manje od prosječnog povećanja u razdoblju od 2005. do 2011. godine, pokazuju podaci Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). U prošloj su se godini najviše trošili lijekovi za kardiovaskularni sustav, zatim oni koji djeluju na živčani sustav, te lijekovi s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari. Ako se gleda potrošnja u kunama, na prvom i drugom mjestu su opet lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni i živčani sustav, a na trećem su lijekovi za zloćudne bolesti i imunomodulatori. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ističe da unapređivanjem pravila za uvrštavanje na listu, kao i svakim novim referenciranjem i pregovorima s nositeljima odobrenja za stavljanje lijekova na listu, nastoje i uspijevaju smanjiti cijene lijekova. "Preporukom o propisivanju najjeftinijeg lijeka na proračunskoj će se poziciji osloboditi sredstva kojima će se na listu moći uvrstiti novi inovativni lijekovi, za koje do sada nije bilo novaca. To su biološki lijekovi za autoimune bolesti ili najnoviji onkološki lijekovi koji su dostupni osiguranicima u najbogatijim zemljama svijeta", kažu u HZZO-u.

ZAGREB - Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode objavilo je rezultate ovogodišnjeg prebrojavanja roda koji pokazuju da se broj lokacija na njihovoj karti povećao za 7,5 posto u odnosu na lani. Sada se zna za 1482 gnijezda, što je blizu brojke od 1500 gnijezda, koliko je bilo poznato prije desetak godina, nakon istraživanja Zavoda za ornitologiju. Prema zadnjim statističkim procjenama u Hrvatsku je ove godine doletjelo oko 2000, a na seobu dugu 15.000 kilometara preko planina, mora i pustinja, odletjelo je više od 5000 roda. "Iduće godine rode će se vratiti, a mi smo spremni dočekati ih i promatrati ih. Hoće li imati gdje podići mlade ovisiti će o odlukama sviju nas", poručuje Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode. "Vrlo je važno sačuvati vlažna staništa kako bismo osigurali opstanak te zakonom zaštićene vrste, ali i stotina drugih vrsta koje mogu opstati samo u takvim staništima", poručuju iz društva. Najveće kolonije roda nalaze se uglavnom uz očuvane predjele Save i Drave - u parkovima prirode Lonjsko Polje i Kopački Rit, Rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, te u ostalim dijelovima Europske mreže zaštićenih područja Natura 2000.

VARAŽDIN/IVANEC - Varaždinska policija još traga za osobom koja je sinoć u Druškovcu, nedaleko od Ivanca, pregazila biciklista i nakon toga pobjegla s mjesta nesreće. Kako je za Hinu jutros potvrdila glasnogovornica varaždinske Policijske uprave Marina Kolarić, vozač još uvijek nije pronađen, ali se ne zna ni identitet stradalog biciklista budući kod njega nisu pronađeni dokumenti. Kolarić je rekla da je nepoznati vozač udario u biciklista, a od siline udarca bicikl je odbačen u obližnji jarak. Od težine ozljeda vozač bicikla preminuo je na mjestu nesreće.

ŠIBENIK - Susjedska svađa u Šibeniku završila je jučer prijetnjama ubojstvom i intervencijom policije, a protiv svih četvero sudionika bit će podignut optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira, izvijestila je PU šibensko-kninska. Verbalni sukob, koji je počeo na ulici, a toliko je isprovocirao jednog od susjeda (57) da je zaprijetio ubojstvom 62-godišnjem susjedu i njegovoj 63-godišnjoj supruzi. U svađi su sudjelovala oba bračna para, a motiv svađe još je nepoznat. Protiv 57-godišnjaka slijedi kaznena prijava za kazneno djelo prijetnje, a protiv svih četvero sudionika optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙