FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 20. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Klub HDZ-a u Hrvatskom saboru zatražio je danas od premijera Zorana Milanovića i Vlade da podnesu ostavke "kako bi građanima omogućili da od ulaska Hrvatske u EU imaju koristi, a ne samo štetu i sramotu". Zahtjev za ostavkama izrekao je Željko Reiner, nakon stanke koju je tražio njegov Klub očekujući da se Saboru obrati premijer te zastupnicima i javnosti objasni zašto Vlada, unatoč najavama, nije jučer utvrdila izmjene zakona o europskom uhidbenom nalogu, tzv. lex Perković. "Premijer i Vlada zloupotrebljavaju strpljenje Sabora, građana i EU. Budući da su pokazali kako nisu sposobni voditi zemlju, pozivam ih da, ako im je imalo stalo do hrvatskih građana, podnesu ostavke, kako bi građani imali koristi od ulaska u EU, a ne samo štetu i sramotu", rekao je Reiner. Vladu i premijera optužio je za "prevrtljiv, dvoličan, ciničan i arogantan stav prema europskim institucijama", a zaključio je i kako se "sad vidi da njihovi ciljevi nisu bili proeuropski".

ZAGREB - Klub zastupnika HDZ-a zatražio je danas da premijer Zoran Milanović dođe u Hrvatski sabor i objasni zašto Vlada nije ispoštovala navodnu najavu Europskoj komisiji prema kojoj su se izmjene zakona o europskom uhidbenom nalogu, tzv. Lex Perković, jučer trebale naći na Vladinoj sjednici. Klub HDZ-a traži da Milanović dođe u Sabor te da zastupnicima i javnosti objasni o čemu se radi, rekao je Željko Reiner i u ime HDZ-ova Kluba zatražio i dobio stanku kako bio premijeru "dao vremena da prijeđe na drugu stranu Markova trga". Zahtjevu za stankom pridružila se i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

ZAGREB - Vlada i SDP omalovažavaju Sabor i njegov Odbor za europske poslove, ustvrdili su danas zastupnici HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista, nezadovoljni činjenicom da, unatoč prošlotjednom jednoglasnom zaključku Odbora, do jučer nije održana nova sjednica tog tijela na kojoj bi se, uz nazočnost predstavnika Vlade, razgovaralo o slučaju 'lex Perković'. "Iako smo na prošlotjednoj sjednici jednoglasno dogovorili da će se najkasnije do jučer održati još jedna sjednica Odbora, to se nije dogodilo niti je stigla bilo kakva informacija zbog čega sjednica nije sazvana. To je politički nekorektno i ljudski nepristojno", rekao je HDZ-ov član Odbora za europske poslove Gordan Jandroković, na zajedničkoj konferenciji za novinare triju oporbenih klubova u Saboru. Laburist Branko Vukšić uvjeren je, pak, da vladajući izbjegavaju raspravu o 'lex Perkoviću' jer "ne žele da građani čuju da postoji i drugačije mišljenje o tomu". HDSSB-ov Boro Grubišić kazao je da je taj sukob Hrvatskoj narušio ugled te doveo do nametanja pojačanog nadzora i gubitka novca za ulazak Hrvatske u schengenski prostor

ZAGREB - Suprotno Vladinim tvrdnjama da će izmjene Zakona o zadrugama unaprijediti zadružni sustav, saborska oporba ustrajala je da je jedini cilj tih izmjena staviti privatnu gospodarsku asocijaciju pod državni nadzor, odnosno pod nadzor Ministarstva poduzetništva i obrta. Zapravo se želi "stvoriti privid da to Ministarstvo ima smisao", da nešto radi, kaže Đuro Popijač (HDZ), koji nedopustivim drži uređivati funkcioniranje i izbor tijela Hrvatskoga zadružnog saveza (HZS). "HZS je potpuno privatna asocijacija, zadruge su dobrovoljna, otvorena i samostalna društva, kojima upravljaju njihovi članovi, a ne ministarstvo", upozorio je Popijač. Oporba upozorava na pogubna kretanja u zadrugarstvu, koja se ogledaju u činjenici da je u proteklu godinu i pol s radom prestala 931 zadruga. Načelnu potporu Vladinim rješenjima dao je nezavisni Ivan Grubišić, a punu potporu Klub SDP-a.

ZAGREB - Današnjom akcijom okupljanja liječnika i medicinskih sestara pred bolnicama, nazvanom "5 do 12", pokazat ćemo koliki su stvarni razmjeri štrajka u bolnicama i otkloniti manipulacije odazivom, nakon čega konačno treba početi pregovore, poručio je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić. Očekuje veliki odaziv u svih 57 bolnica koje su pozvali u štrajk, a u Zagrebu najviše u Petrovoj bolnici gdje je, kaže, čak 75 posto liječnika u štrajku. "Akcijom ćemo otkloniti spinove Ministarstva zdravlja koje iznosi podatke o odazivu u 74 bolnice, a štrajk je pokrenut u njih 57. Naravno da u 17 bolnica nitko ne štrajka jer tamo štrajk nije ni pokrenut, a u podacima ih uzimaju u obzir i time smanjuju postotak odaziva", rekao je Babić na konferenciji za novinare.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) danas je odgovorilo na zahtjev Senata Sveučilišta u Zagrebu da se rektora Aleksu Bjeliša uključi u Organizacijski odbor Europskih sveučilišnih igara (ESI) istaknuvši da se rektor Bjeliš sam isključio kada je zatražio privremeno zamrzavanje svoga članstva u Organizacijskom odboru. Ministarstvo u odgovoru na zahtjev Senata i njegovu ocjenu da je isključivanje rektora Bjeliša "krajnje nekorektno" ističe da "MZOS i ministar osobno od prvoga dana smatraju kako je uloga Sveučilišta u Zagrebu od velikog značaja za organizaciju te manifestacije" te da su rektoru Bjelišu, želi li se priključiti projektu, "vrata uvijek otvorena".

OSIJEK - Krajem kolovoza u osječkom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) evidentirane su 34.242 nezaposlene osobe, što je 111 osoba ili 0,3 posto više nego u srpnju, a 1.242 osobe, ili 3,8 posto, više nego u kolovozu prošle godine. Tijekom kolovoza smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je u Belom Manastiru, Donjem Miholjcu i Osijeku, dok je u ostalim ispostavama nezaposlenost povećana, najviše u Đakovu, Valpovu i Našicama. Po podacima osječkog Područnog ureda HZZ-a, u kolovozu se u evidenciju nezaposlenih prijavilo 2.329 osoba, što je 29,2 posto manje nego u srpnju, a u odnosu na kolovoz prošle godine porast za 3,2 posto.

SISAK - Na mjestu crkve koja je u Zrinu razorena i spaljena 1943. kao i cijelo naselje, arheolozi su prigodom istraživanja otkrili iznimno vrijedne ostatke monumentalne gotičke crkve, koja je bila duga 28 metara, a sa zvonikom široka 19 metara. Nalazi su u više slojeva pokazali nekoliko faza izgradnje, a pronađena je i paljevina crkve Našašća Sv. Križa od 1943. godine. Veličina kamene gotičke crkve svjedoči o važnosti i značenju Zrina u srednjovojekovnoj hrvatskoj povijesti. U tom je mjestu, uz ostalo, 1508. godine rođen hrvatski državnik i vojskovođa Nikola Šubić Zrinski. S obzirom na to da su pronađeni vrijedni ostatci goleme gotičke crkve, Sisačkoj biskupiji je njena obnova postala prevelik teret. Zbog toga je sisački biskup mons. Vlado Košić, pozvao državu da sudjeluje o tom projektu.

ZAGREB - Zagrebačka filharmonija u novoj sezoni 2013./2014. najavljuje novi niz vrhunskih koncerata i gostovanja istaknutih glazbenika domaće i svjetske scene, a njezin ravnatelj Miljenko Puljić kazao je kako je riječ o programu kojima se Filharmoničari dokazuju kao institucija koja po svim kriterijima pripada europskome kulturnom naslijeđu. Uz maestra Kitajenka sa zagrebačkim će filharmoničarima, među ostalima, nastupiti dugogodišnji direktor salzbuškog Mozarteuma, Bečke opere i Radio Luxemburga, maestro Leopold Hager, te Antoni Wit, šef-dirigent Varšavske filharmonije, s kojim će nastupiti u povodu Dana Poljske 8. studenoga. Među velikim su gostujućim imenima i slavni američki dirigent i pijanist Denis Russell Davies, dugogodišnji šef dirigent Hustonskog filharmonijskog orkestra i opere Hans Graf, te šef-dirigent Danskog kraljevskog orkestra Michael Schoenwandt.

ZAGREB - Zbornik radova s 8. neretvanskih književnih, znanstvenih i kulturnih susreta o hrvatskom književniku, franjevcu, svećeniku i emigrantu fra Lucijanu Kordiću, održanih u Neumu, Metkoviću, Pločama, Opuzenu i Čitliku 27., 28. i 29. rujna 2012. objavili su u sunakladništvu Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatska kulturna zaklada, Matica hrvatska Čitluk i Hrvatsko slovo. Strašna je sudba hrvatskoga pjesnika, povjesnika, znanstvenika i svećenika kao i svakoga, po kojoj je kao emigrant, istjeran iz iz vlastita doma te mu je priječen povratak za cijeli život, a tek su se neki imali sreće vratiti, napominje u predgovoru urednik zbornika Stjepan Šešelj i dodaje kako je upravo takvom sudbom bio opečaćen i hrvatski književnik fra Lucijan Kordić, koji je poginuo 1993. u prometnoj nesreći, samo tri godine nakon povratka iz dugogodišnjeg progonstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙