FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 19. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

SPLIT/OSIJEK/RIJEKA/KARLOVAC - Drugi dan štrajka liječnika i medicinskih sestara zasad protječe slično kao prvi, a iz sindikata u pojedinim bolnicama dolaze vijesti o navodno velikom odazivu na štrajk, uz optužbe na račun bolničkih Uprava i Ministarstva zdravlja da umanjuju broj štrajkača. Predsjednik podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata u splitskom KBC-u Božo Bota tvrdi da je danas čak nešto veći broj liječnika u štrajku. Predsjednica podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara u splitskom KBC-u Silvana Ganza priznaje da je danas nešto veći pritisak pacijenata na ambulante i Hitnu službu. Pacijentima poručuje da će svi koji su ranije zakazani dobiti nove termine.

ZAGREB - Sindikati liječnika i medicinskih sestara pozvali su institucije pravne države da obave nadzor u bolnicama zbog pritisaka na štrajkače i kršenja zakona, na što iz Državnog inspektorata poručuju da su u tijeku inspekcijski nadzori na temelju zaprimljenih prijava. "Pozivam Inspektorat da se na mjestu događaja uvjeri u brutalne pritiske na liječnike koji štrajkaju", izjavio je Hini predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, koji kao pritiske navodi kršenje odluke o poslovima koji se ne smiju prekidati u vrijeme štrajka i popisivanje štrajkača. Iz sindikata medicinskih sestara kažu da su do sada Inspektoratu prijavili sedam ustanova radi nadzora nad poslodavcem zbog "teških prekršaja kojima se sudionike štrajka stavlja u nepovoljniji položaj".

ZAGREB - Ministar uprave Arsen Bauk poručio je danas kako je vukovarsko Gradsko vijeće najbolje mjesto za dijalog o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Bauk je time reagirao na pozive članova saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, prije svega HDZ-a, da u Vukovaru treba sjesti za stol i problem uvođenja ćiriličnih natpisa na državne institucije riješiti na zadovoljstvo svih. Poručio je i kako u izmjenama vukovarskog Statuta mora sudjelovati i Vijeće srpske nacionalne manjine. Odbor je raspravio i prihvatio Izvješće o provođenju Ustavnog zakona za 2012., pa iako Izvješće govori o više područja, pitanje Vukovara i dvojezičnosti u raspravi se 'nametnulo' kao ključno.

VUKOVAR - Prva radna sjednica Gradskoga vijeća Vukovara, nakon njegova nedavna konstituiranja, održat će se potkraj idućega tjedna, a jedna od točaka dnevnoga reda bit će i prijedlog izmjene Statuta grada Vukovara s ciljem njegova proglašavanja mjestom posebnoga pijeteta, najavio je danas u Vukovaru na konferenciji za novinare gradskih organizacija HDZ-a i HSP AS dopredsjednik HDZ-a Ivan Penava. „Zahtjevom za izmjenom Statuta smo poduzeli prvi korak željenom cilju“, rekao je Penava dodavši da će se vidjeti hoće li prijedlog o izmjeni Statuta, ukoliko ga prihvati Gradsko vijeće, proći i u Ministarstvu uprave.

VUKOVAR - Vukovarska policija na obavijesni razgovor pozvala je vukovarskogi branitelja, bojnika Franju Šoljić, unuka poznate ratne stradalnice Kate Šoljić, i to zbog povrede ugleda Republike Hrvatske. Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović potvrdio je Hini da je nakon davanja iskaza u Policijskoj postaji Vukovar Šoljić pušten te da obavijesni razgovor nema veze s dvojezičnim pločama. „Šoljić je kao građanin pozvan na obavijesni razgovor u policiju vezano za događaj koji nije u vezi s postavljanjem i uklanjanjem dvojezičnih ploča na državne ustanove u Vukovaru“, izjavio je Džigumović. Ranije danas, na konferenciji za novinare Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, rečeno je da i „dva tjedna nakon uklanjanja dvojezičnih ploča policija privodi i poziva na obavijesni razgovor“.

ZAGREB - Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je danas optužnicu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kojeg u tom slučaju tereti da je zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Na sjednici vijeća pojavio se samo Mravak koji se nalazi na izdržavanju kazne u Lipovici, a na sud nisu došli Sanader koji se nalazi u zatvoru u Remetincu i Ježić koji navodno ima zdravstvenih poteškoća. Vijeće je potvrdilo optužnicu unatoč tome što dvojica optuženika nisu pristupila sjednici, što je bilo moguće prema Zakonu o kaznenom postupku, rekao je novinarima nakon sjednice Branko Šerić, odvjetnik Ivana Mravka, koji je na sud doveden iz Lipovice gdje izdržava kaznu od godine i pol zbog traženja mita za HDZ.

ZAGREB - Posmrtni ostatci 13 žrtava iz Domovinskog rata, ekshumiranih u travnju ove godine u Sotinu pokraj Vukovara, identificirani su danas na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Riječ je posmrtnim ostatcima koji su eksuhirani iz sekundarne grobnice u travnju ove godine, a bili su izmješteni tijekom 1997. godine iz primarne gorbnice u koju su bili bačeni nakon egzekucija tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku. Izrazivši sućut obiteljima žrtava, ministar branitelja Predrag Matić poručio im je da su danas došli na kraj puta potrazi za članovima svojih obitelji. "I sam sam bio svjedok kada ste u središtu svog sela bdjeli i tražili od svojih sumještana da vam daju informacije gdje su vaši najmiliji", rekao je. Apsurdno je, ocijenio je ministar, "da se do konačnih rezultata došlo zahvaljujući upravo onima koji su i sudjelovali u tom zločinu".

ZAGREB - Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) osudila je postupke državne vlasti, posebice premijera Zorana Milanovića, vezane uz nepoštivanje međunarodnih obaveza i nerazumno inzistiranje na "Lex Perkoviću" radi kojeg je došlo do mogućega uvođenja sankcija Europske komisije (EK) Hrvatskoj. HVIDR-a je na sjednici Glavnog odbora, 17. rujna, odlučila predsjedniku i potpredsjednici EK, Jose Manuel Barrosu i Viviane Reding, uputiti otvoreno pismo u kojem ističu da su se borili za "slobodnu i pravednu Republiku Hrvatsku, zemlju vladavine prava, ponosnu članicu Europske unije" te se ne mogu složiti s odlukama predstavnika vlasti i jednostranim kršenjem preuzetih međunarodnih obveza nastalih nakon izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, odnosno neprovedbom europskoga uhidbenog naloga. "Ovakvim nerazumnim odlukama, predstavnici vlasti cijeli hrvatski narod dovede u nečasan položaj taoca jednog udbaškog egzekutora, a uvođenje sankcija će izravno pogoditi ionako siromašne hrvatske građane koji jedva preživljavaju radi katastrofalne gospodarske politike i uvođenja raznih poreznih i drugih nameta", ističe HVIDR-a u pismu.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar na današnjem je briefingu novinarima rekao da DORH istražuje cijelu situaciju oko Spaladium Arene, te da je u tijeku prekid ugovora o javno-privatnom vlasništvu. "Spaladium Arena je najveći gradski problem, veći i od Hajduka i KK Splita, ali o njemu nitko ne razgovara. U njenom slučaju imamo problem s ugovorima, ali i banke su umiješane. I one imaju svoj stav. Potom tri tvrtke koje su sve u predstečajnoj nagodbi od koje je jedna u vrlo lošem stanju. Ne možemo ništa napraviti dok se pravno ne riješi to pitanje", rekao je gradonačelnik. Baldasar smatra kako bi najjednostavnije bilo da se razvrgnu svi ugovori i da se potom naprave novi u kojima će stajati da Spaladium Arena ide pod ingerenciju grada. Dodao je bi se čak i državni dio trebao prebaciti na grad, a poslije toga bi se napravili novi ugovori s bankama.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je na susretu "Better Building Brunch", koji se održava u okviru Svjetskog tjedna zelene gradnje, predstavio strategiju razvoja Zagreba usmjerenu na projekte zelene gradnje, energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i održivog razvoja. Na skupu u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Bandić je naglasio da je Zagreb grad koji u svojim projektima provodi strategiju "zelenog" razvoja te dodao da je aktualnoj Gradskoj upravi i njemu osobno, uz održivi razvoj, najvažnija kvaliteta svakodnevice Zagrepčana, pa su ta dva principa i ugrađena u zagrebački razvojni model. "Tradicija Zagreba je tradicija zelenog grada s Medvednicom, parkovima i perivojima", rekao je i ponovio kako mu je želja da i vjeverica može doći s Medvednice do obale Save. Netočnim je ocijenio tvrdnje da Zagrepčane treba vratiti na Savu jer "tamo nisu ni bili", već smatra "da ih Savi treba približiti".

ZAGREB - Aktivisti Zelene akcije danas su u povodu Europskog tjedna mobilnosti na zagrebačkom Trgu bana Jelačića ukazali na niz problema u funkcioniranju javnog prijevoza te pozvali Grad Zagreb i Zagrebački holding da znatno snize previsoke cijene javnog prijevoza. "Dugogodišnji nedostatak brige oko kvalitete javnog prijevoza, poput cijene, brzine, dostupnosti, redovitosti i točnosti, rezultirao je situacijom u kojoj sve manje građana uopće plaća uslugu javnog prijevoza", istaknuo je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić. Rekao je kako je trenutno jedna vožnja ZET-om čak 50 posto skuplja od jednog sata parkiranja u I. zoni, što građanima šalje potpuno krivu poruku i potiče ih da za kratkotrajna putovanja u centar koriste automobile, a ne javni prijevoz.

SISAK - Kako je priopćeno u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj, protiv 37-godišnjeg vozača vojne labudice s tenkom, koji su sletjeli u jarak, podnijet je prekršajni nalog. Vozač je osumnjičen da je u srijedu oko 12,15 sati zbog nepažnje u Zagrebačkoj ulici u Petrinji prouzročio klizanje labudice s tenkom T-55 (bez goriva i streljiva), jer je desnim kotačima priključnoga vozila zahvatio travnatu bankinu. Pri tom je vučno vozilo ostalo na kolniku, a dionica državne ceste D-30 od Petrinje do Žaćine, bila je sedam sati zatvorena za promet, koji se odvijao obilazno preko Siska. Materijalna šteta se procjenjuje na 10.000 kuna.

VARAŽDIN, - Saborska zastupnica iz redova HNS-a i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević istaknula je danas da je varaždinski HNK zaslužio status nacionalnog kazališta te je najavila da će okupiti sve saborske zastupnike iz sjeverne Hrvatske kako bi pružili podršku izmjenama i dopunama Zakona o kazalištu. Varaždinsko kazalište zaslužilo je dobivanje nacionalnog statusa unatoč pojedinim kritikama koje su stigle na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištu, odnosno činjenicu da bi po tom prijedlogu varaždinsko kazalište dobilo taj status, istaknula je Martinčević na konferenciji za novinare u Varaždinu na kojoj je predstavljen program obilježavanja 140. obljetnice kazališne zgrade. Obljetnica otvorenja kazališne zgrade obilježit će se u utorak, 24. rujna kroz scensku svečanost pod nazivom "San u kazalištu" u kojoj će sudjelovati cjelokupni ansambl varaždinskog HNK-a, potpomognut mladim varaždinskim glumcima.

OSIJEK - Potrebe u kulturi iz europskih fondova financirat će se iz europskog fonda za regionalni razvoj te europskog socijalnog fonda, a težište bi trebalo biti na projektima revitalizacije kulturne baštine, istaknuto je danas u Osijeku na okruglom stolu o razvoju i financiranju projekata u području kreativnih industrija, koji su organizirali osječki "Kinematografi" dd. Načelnica Sektora za europske poslove i medije Ministarstva kulture Martina Borovac-Pečarević kazala je kako su u tu svrhu formirana dva glavna operativna programa, za privlačenje sredstava iz ovih fondova, koje će voditi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Istaknula je da je naglasak na projektima koji su dobro pripremljeni i koji doprinose socioekonomskom razvoju, među ostalim, zaštiti okoliša te poticanju malog i srednjeg poduzetništva, gdje su važne kulturne i kreativne industrije.

VINKOVCI - Unatoč gospodarskoj i financijskoj krizi, Vinkovačke jeseni pokazale su optimizam i vjeru u budućnost tako da su svi sudionici manifestacije te posjetitelji mogli i ove godine osjetiti kao da su se vratili u prošlost, upoznati Vinkovce u sadašnjosti, a kroz Dječje Vinkovačke jeseni osjetili da manifestacija ima budućnost, rečeno je na konferenciji za novinare u Vinkovačkim jesenima. Osvrnuvši se na nedavno završene 48. vinkovačke jeseni, koje su održane od 6. do 15. rujna pod geslom "To smo što jesmo", predsjednik Organizacijskog odbora, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić istaknuo je kako je na ovogodišnjim Jesenima nastupilo oko 8500 sudionike, a priredbe je vidjelo oko 122000 posjetitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙