FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: sporazum o kemijskom oružju znak je razuma SAD-a

DUBAI, 15. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Sporazum Rusije i Sjedinjenih Država o uklanjanju sirijskoga arsenala kemijskog oružja znak je da su Amerikanci "razumni", prenose u nedjelju iranski mediji riječi predsjednika iranskoga parlamenta Alija Laridžanija.

Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu su zatražili da sirijski predsjednik Bašar al-Asad u roku od tjedan dana pokaže svoje tajne zalihe i dopusti međunarodnim inspektorima da do sredine iduće godine eliminiraju sve oružje.

Iran snažno podupire Asadovu borbu protiv pobunjenika koji ga žele svrgnuti, i tvrdi da su upravo pobunjenici odgovorni za kemijski napad u kojem je u kolovozu u blizini Damaska ubijeno više od tisuću ljudi. Sjedinjene Države i saveznici za taj napad odgovornim smatraju Asadov režim.

Predsjednik parlamenta Ali Laridžani rekao je na konferenciji za novinare u subotu kasno navečer da bi američki napad u znak osvete za taj napad plinom stvorio samo još veći sukob u regiji, a bio bi i protivan međunarodnome pravu, te da su to američki političarishvatili.

"Nadamo se da su američki političari dovoljno razumni da izbjegnu ekstremističko ponašanje, a događaji i odluke donesene u zadnjih nekoliko dana upućuju baš na takav razum", rekao je Laridžani, a prenijela u nedjelju agencija ISNA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙