FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovore sa svjetskim silama vodit će iransko MVP

DUBAI, 5. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Iranski predsjednik Hasan Rohani u četvrtak je rekao da će buduće razgovore sa svjetskim silama o spornom iranskom nuklearnom programu voditi ministarstvo vanjskih poslova, po iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA.

Od 2007. godine pregovore je vodio Saed Džalili, čelnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost i veteran iransko-iračkog rata kojega su zapadni diplomati ocjenjivali kao ideologa nespremnog na kompromise.

IRNA nije navela ostale pojedinosti poput toga tko će biti glavni pregovarač umjesto Džalilija, no čini se da najava sugerira da će ministar vanjskih poslova Džavad Zarif ili osobno voditi razgovore ili će imenovati drugog dužnosnika ministarstva.

Odluka ukazuje da Rohani, razmjerno umjeren političar izabran u lipnju na mjesto konzervativnog tvrdolinijaša Mahmuda Ahmadinedžada, možda pokušava usmjeravati proces i snažnije utjecati na njega iako najviša vlast u Iranu, ajatolah Ali Hamnei, ima konačnu riječ glede predloženih sporazuma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙