FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: prva utrka solarnih automobila

SISAK, 14. rujna 2013. (Hina) - Promotivnom vožnjom i prvom utrkom solarnih automobila u Hrvatskoj u Sisku je obilježen završetak projekta SOELA, koji je s gotovo 190 tisuća eura financirala Europska unija, kroz pristupni program IPA - Human Resources Development.

U ostvarenju programa sudjelovalo je pet hrvatskih strukovnih škola - Tehnička škola Sisak, kao nositelj projekta, te Srednja strukovna škola Velika Gorica, Tehnička škola Kutina, Strukovna škola Vice Vlatkovića iz Zadra i Elektrotehnička i prometna škola Osijek, s više partnera.

Voditelj projekta Stevče Arsoski izjavio je kako je u projekt neposredno bilo uključeno 40 učenika, a posredno u pojedinim fazama još 200, sa svojim mentorima. Svaka od pet ekipa uložila je oko 10.000 radnih sati, kako bi iz jednakih materijala i opreme projektirala i izradila automobil na solarni pogon.

U tome im je pomagao i veći broj stručnih suradnika iz područja elektrotehnike, strojarstva, solarne tehnologije i dizajna. "Bila bi šteta da se prikupljena znanja, entuzijazam i iskustvo sada praktično ne iskoriste u primjeni solarne tehnologije, na dobrobit našeg gospodarstva", rekao je Arsoski.

Na utrci prvih solarnih automobila u zemlji, najbrži je bio automobil učenika iz Siska, a slijedili su automobili Kutinjana, Osječana, Zadrana i Velikogoričana. U sklopu projekta održana je stručna radionica za mentore u Topuskom, studijsko putovanje na sajam automobila u Ženevu i tvornicu električnih automobila Renault u Parizu, te Ljetna škola projektiranja automobila i solarne tehnologije u Zadru.

Trodnevna svečanost u nedjelju će biti okončana završnom konferencijom te dodjelom priznanja i nagrada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙