FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH, Srbija i Crna Gora jačaju policijsku suradnju, pozivaju i ostale

SARAJEVO, 13. rujna 2013.(Hina) - Ministri unutarnjih poslova Srbije i Crne Gore, Ivica Dačić i Raško Konjević, te ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić potpisali su u petak u Sarajevu zajedničku izjavu kojom su potvrdili spremnost na nastavak suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma te su istodobno istaknuli kako nitko tko je u ove tri države počinio kaznena djela neće biti zaštićen.

"Samo suradnjom možemo se suprotstaviti organiziranom kriminalu", kazao je nakon potpisivanja izjave ministar sigurnosti BiH Radončić podsjetivši kako Sarajevo, Beograd i Podgorica već godinama uspješno surađuju pri čemu su postignuti vidljivi rezultati.

U tom cilju tri su države odlučile uspostaviti posebno regionalno središte za suradnju i razmjenu informacija koje treba biti smješteno u Trebinju, a početak njegova operativnog djelovanja najavljen je do kraja godine.

Radončić je istaknuo kako tri države žele biti pouzdani partneri Europskoj uniji, a imaju ambiciju ponuditi pridruživanje trilateralnoj suradnji i drugim državama regije.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova, ujedno i premijer Dačić kazao je kako je jasno da EU vidi područje zapadnog Balkana kao jedan prostor, što je i logično s obzirom da organizirane kriminalne skupine čine državljani svih zemalja s područja bivše Jugoslavije.

Ocijenio je kako su BiH, Srbija i Crna Gora uspješno uspostavile zajedničku frontu borbe protiv takvih skupina.

"Pojedinačno smo mali, no zajedno imamo jači glas", kazao je Dačić istaknuvši kako je to posebice važno u odnosu prema problemu lažnih azilanata.

Konstatirao je kako bi ponovno uvođenje viza za države zapadnog Balkana bilo pogubno po proces njihova približavanja europskim integracijama, a članice EU pozvao je da uskrate privilegije koje lažne azilante navode da u njima neutemeljeno traže utočište.

Odgovarajući na pitanje što je s konkretnim slučajevima poput potrage za regionalnim narko bosom Darkom Šarićem, Dačić je kazao kako je jasno da on nije ni u Srbiji niti u Crnoj Gori ili BiH, a da ostaje nejasno kako je moguće da on putuje diljem svijeta a da ga se nigdje ne uhiti.

Komentirajući medijske napise koje njega i neke od njegovih suradnika povezuju s kriminalom, Dačić je kazao kako nitko tko je počinio bilo kakvo kazneno djelo neće biti zaštićen od kaznenog progona, no dodao je i kako je osobno pod nekom vrstom medijskog pritiska u Srbiji.

"Tko god je za nešto kriv ići će u zatvor", kazao je Dačić.

Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Konjević u Sarajevu je potvrdio spremnost njegove zemlje na nastavak regionalne policijske suradnje. Istodobno je predložio da u Crnoj Gori bude uspostavljeno regionalno središte za zaštitu od požara koje bi koordiniralo napore u borbi protiv prirodnih katastrofa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙