FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Organizirani kriminal ima suradnike u vlasti i policiji

SARAJEVO, 28. kolovoza 2013.(Hina) - Mreže organiziranog kriminala raširene su po cijeloj Bosni i Hercegovini te i dalje imaju negativan utjecaj na političke i gospodarske strukture u zemlji unatoč naporima različitih policijskih agencija usmjerenih na njihovo suzbijanje, ocjena je općeg stanja sigurnosti u BiH sadržana u izvješću upućenom na raspravu u državni parlament.

Izvješće, što ga je potpisao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, sačinjeno je početkom kolovoza i odnosi se na stanje u 2012. godini, a pred zastupnicima se treba naći na sjednici Zastupničkog doma zakazanoj za četvrtak.

Po navodima iz izvješća, gospodarski kriminal predstavlja velik problem pa je procijenjeno kako je kroz različita kaznena djela iz tog područja u 2012. godini država oštećena za nekih 59 milijuna konvertibilnih maraka (nešto više od 30 milijuna eura).

Ministarstvo sigurnosti BiH upozorilo je i kako postoje dokazi da su kriminalci "izbušili" državne institucije i policijske strukture pa podmićivanjem dolaze do informacija o istragama koje se protiv njih vode. "Većina kriminalnih skupina izgradila je čvrste pozicije u različitim strukturama i razinama vlasti", stoji u informaciji uz naznaku kako je do takvih podataka došla Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

U izvješću o stanju sigurnosti u BiH navodi se također kako je u prošloj godini ukupno zabilježeno nešto manje kaznenih djela nego 2011. i to za 1,6 posto.

Registrirano je 24 tisuće imovinskih delikata što je za 6,5 posto manje nego 2011. godine.

Manje je i kaznenih djela motiviranih vjerskom ili nacionalnom mržnjom i to za čak 66,6 posto.

Povećan je, međutim, broj slučajeva trgovine ljudima kojih je zabilježeno 20, što je za 25 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Policijske agencije izvijestile su i o 447 slučajeva korupcije u koje je bilo umiješano oko tisuću osoba, što je za 14,3 posto više nego godinu ranije. Iako broj slučajeva "pranja novca" nije znatno povećan, količina sumnjivog novca u optjecaju bila je za čak 84 puta veća nego godinu ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙