FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Tito - neispričane priče" D. Kuljiša i W. Klingera

ZAGREB, 9. rujna 2013. (Hina) - Knjiga "Tito - neispričane priče", u kojoj povjesničar William Klinger i novinar Denis Kuljiš na osnovu dosad neobjavljene građe iz arhiva Kominterne rasvjetljavaju razdoblje od 1934. do 1944. godine i Titov dolazak na vlast, predstavljena je danas u Zagrebu.

Knjigu (454 str.) su objavile zagrebačka izdavačka kuća "Paragon" i banjalučke "Nezavisne novine", a predstavili su je moderator Velimir Visković, povjesničar Tvrtko Jakovina te veleposlanik Darko Bekić. Knjiga također donosi dosad neobjavljenu građu prikupljanu za filmsko-televizijsku dokumentarnu seriju koja je trebala prikazati cijelu Titovu osobnu povijest.

"Knjiga je vrijedan doprinos koji donosi čitav niz novih uvida u tajnovito razdoblje 30-tih godina i Titovu funkciju unutar Kominterne", istaknuo je Visković. Napomenuo je kako, bez obzira kakav emocionalni odnos imali prema Josipu Brozu Titu, ne može se poreći da je on bio važan čimbenik međunarodnih odnosa s kojim su svi važni akteri međunarodnih odnosa morali računati.

"Tito je nesumnjivo kompleksna osoba o kojoj je vrlo teško jednoznačno suditi. On je stjecište različitih povijesnih silnica i jedan izuzetno kompleksan karakter", smatra Visković. Napomenuo je kako je krajem osamdesetih s Franjom Tuđmanom razgovarao o Titu, pri čemu je Tuđman branio Tita od kritičkih primjedbi te je, unatoč svemu, o njemu imao "dominantno pozitivan stav".

Bekić drži kako je knjiga donijela nova saznanja u hrvatskoj historiografsko-publicističkoj literaturi o ulozi Kominterne u rješavanju nacionalnog pitanja u predratnoj Jugoslaviji i uloge koju treba preuzeti Komunistička partija Jugoslavije, te razdoblju sukoba sa Staljinom i Pokreta nesvrstanosti. Smatra da su Klinger i Kuljiš u knjizi iznijeli argumente koji će ostati nezaobilazni za svaki daljnji povjesničarski rad o ulazi Tita i Jugoslavije u Pokretu nesvrstanih.

I Jakovina drži da je vrijednost knjige u tome što su autori otišli "korak dalje" od onog što se do sada znalo. "Knjiga govori o Titu do dolaska u Beograd, nešto prije oslobođenja Jugoslavije. Ovo je priča o Titu dok se stvarao kao državnik i prije nego je postao priznati šef države", kazao je.

Povjesničar William Klinger (1972.) doktorirao je na Europskom Institutu u Firenci te je objavio tridesetak radova iz povijesti Rijeke 19. stoljeća, te jugoslavenskog komunizma u 20. stoljeću.

Novinar i publicist Denis Kuljiš (1951.) pokrenuo je "Globus", "Gloriju" i "Nacional" te uređivao "Polet" i "Start". Objavio je više publicističkih djela - "Majmuni, gangsteri i heroji", "Dva pamfleta protiv Tuđmana", "Ad hominem" i dr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙