FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amr Musa predsjednik egipatskog odbora za ustavne promjene

KAIRO , 8. rujna 2013. (Hina/AFP) - Bivši kandidat na egiptskim predsjedničkim izborima Amr Musa izabran je u nedjelju za predsjednika "Odbora pedesetoro", koji je počeo s radom na reviziji egipatskog ustava koji je vojska suspendirala prilikom svrgavanja islamističkog predsjednika Muhameda Mursija.

Amr Musa, bivši glavni tajnik Arapske lige, izabran je na inauguralnoj sjednici odbora u gornjem domu parlamenta, a protukandidat mu je bio Sameh Ašur, predsjednik sindikata odvjetnika i vođa Demokratske arapske Naserova stranke.

Musa, bivši ministar vanjskih poslova Hosnija Mubaraka, pobijedio je s 30 glasova, dok je Ašur dobio 16, a dva su bila suzdržana.

Za njegove pomoćnike izabrani su intelektualac Kamel al-Helbaui, bivši čelnik Muslimanskog bratstva, aktivistkinja za ljudska prava Mona El Zulfakr i ugledni liječnik Magdi Jakub. Glasnogovornik odbora je pisac Muhamed Salmaui.

Odbor ima pedesetero članova uglavnom liberalne i lijeve orijentacije.

Odbor mora pripremiti promjene ustava u roku 60 dana. Prijelazni predsjednik tada će u roku 30 dana objaviti datum održavanja referenduma.

Aktualni ustav usvojen je na referendumu u prosincu, no pojavile su se bojazni da bi mogao otvoriti put islamizaciji zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙