FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: Rafsandžani opovrgao izjave o Siriji

TEHERAN, 7. rujna 2013. (Hina/AFP) - Bivši iranski predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani opovrgao je u subotu izjave o Siriji koje su mu bile stavljene u usta i u kojima je osudio "sirijske vlasti" zbog uporabe kemijskog oružja protiv vlastitog naroda.

Demanti je objavljen na mrežnoj stranici bivšeg predsjednika HashemiRafsandjani.ir, pošto su ultrakonzervativci zatražili da pojasni svoje stajalište o Siriji, savezniku Teherana.

"Nedavne izjave (koje su mi bile pripisane) o Siriji potpuno su izmišljene", rekao je Rafsandžani prije nego je iznio stajalište koje je i službeno stajalište Teherana o sirijskom sukobu.

"Nažalost, sirijski narod - kojemu je prije dvije godine nametnut građanski rat i koji je osuđen na progon - sada je na meti prijetnje koja dolazi izvana a poziva se na uporabu, zasad nedokazanu, kemijskog oružja", rekao je.

Smjerao je na smrtonosni napad kemijskim oružjem koji se dogodio 21. kolovoza blizu Damaska. Sjedinjene Države i Francuska, koje razmišljaju o vojnoj intervenciji radi "kažnjavanja" režima, optužile su za napad vladine snage.

Vlada umjerenog iranskog predsjednika Hasana Rohanija odlučno se protivi bilo kakvoj vojnoj intervenciji u Siriji gdje je po procjeni jedne nevladine organizacije u sukobu što je izbio u ožujku 2011. poginulo više od 110 000 ljudi.

Mrežna stranica još navodi da je Rafsandžani "oštro osudio" američke prijetnje napadom na Siriju.

Dodao je da je "uporaba oružja za masovno uništenje, među kojima i kemijskog oružja, zabranjena i sve je religije osuđuju, a posebno islam".

"Zapadne vlade su tu vrstu oružja dopremile Iraku i dopustile njegovu uporabu", dodao je bivši predsjednik u čijoj su zemlji počinjeni kemijski napadi otrovnim plinom u iransko-iračkom ratu (1980.-1988.).

Izjave koje je Rafsandžani demantirao objavila je neslužbena novinska agencija Ilna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙