FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama tvrdi da SAD ne špijunira obične ljude

STOCKHOLM, 4. rujna 2013. (Hina) - Sjedinjene Države ne špijuniraju elektroničku poštu i telefonske razgovore običnih ljudi, rekao je predsjednik SAD-a Barack Obama u srijedu, ustrajući na tvrdnji da je američko prikupljanje obavještajnih podataka bilo usmjereno na točno određena područja.

"Mogu jamčiti javnosti u Europi i svijetu da nećemo špijunirati elektronička pisma ljudi ili slušati njihove telefonske razgovore", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za tisak sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom.

"Mi pokušavamo ciljati vrlo određena područja od posebnog interesa", rekao je, dodavši da takva područja obuhvaćaju protuterorizam, oružje za masovno uništenje i internetsku sigurnost.

Obama je rekao da mjere osiguranja koje trebaju jamčiti da program nadzora ostaje unutar određenih parametara treba biti poboljšan.

"Samo zato što nešto možemo činiti ne znači da bi to trebali činiti", rekao je.

Obama se u SAD-u i inozemstvu susreće s pitanjima o obavještajnom nadzoru komunikacija otkako je Edward Snowden, bivši suradnik Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a objavio dokumente koji pokazuje da ta agencija prati elektroničku poštu i telefone i Amerikanaca i stranaca.

Obama je doputovao u Švedsku kako bi razgovarao sa skandinavskim partnerima Washingtona prije no što će otputovati u Rusiju na summit G20 za koji se očekuje da će proteći u sjeni sirijske krize.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙