FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arapska liga i Švedska traže da UN dođe na mjesto napada u Siriji

KAIRO/STOCKHOM, 21. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Glavni tajnik Arapske lige pozvao je istražitelje UN-a koji se trenutno nalaze u Siriji da "smjesta" pregledaju područje Damaska koje je bilo meta smrtonosnog bombardiranja u srijedu jer su ustanici ustanovili korištenje toksičnih plinova.

Prema navodima sirijskog opservatorija za ljudska prava, najmanje je 100 osoba ubijeno je u žestokom bombardiranju na području u blizini glavnog grada Damaska, dok ustanici optužuju režim da je koristio toksične plinove u tom bombardiranju vojske na Istočnu Gutu koja graniči s glavnim gradom.

Istražitelji UN-a nalaze se od nedjelje u misiji u zemlji kako bi odredili je li kemijsko oružje korišteno u sukobu u kojem je u više od dvije godine poginulo 100.000 osoba.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt pozvao je Siriju da "hitno" odobri pristup istražiteljima UN-a koji bi trebali otkriti je li režim koristio kemijsko oružje.

"Istražiteljima UN-a mora biti hitno dopušten pristup mjestu napada kemijskim oružjem u predgrađu Damaska", napisao je Bildt na Twitteru.

Tom zahtjevu pridružio se i šef UN-ove misije u Siriji čiji inspektori imaju zadaću utvrditi korištenje kemijskog oružja u toj zemlji. Švedski znanstvenik Ake Sellstorm kazao je novinskoj agenciji TT kako objavljene informacije treba provjeriti. "To će ovisiti o tome hoće li bilo koja članica UN-a otići glavnom tajniku i reći da mi moramo ispitati ovaj događaj. Mi smo na licu mjesta", kazao je čelnik UN-ove misije u Siriji.

Sirijska oporba optužuje režim Bašara al-Asada za korištenje toksičnih plinova.

Šef sirijske oporbe Ahmed Jarba pozvao je na održavanje hitnog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a zbog "masakra" koji se po njegovim riječima danas dogodio u Siriji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙