FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brod japanskih oružanih snaga u posjetu HRM-u

SPLIT, 3. rujna 2013. (Hina) - Školski brod japanskih obrambenih snaga „Kashima“ s 340 časnika i kadeta uplovio je danas u Loru gdje će u sklopu bilateralne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice (HRM) s oružanim snagama Japana biti do 6. rujna.

To je prvi put od osamostaljenja Hrvatske da jedan brod japanskih oružanih snaga posjeti Hrvatsku, a posjet je organiziran u povodu 20 godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana.

„Ovaj brod namjenjen je isključivo za obuku pripadnika japanskih obrambenih snaga, a u sklopu petomjesečne turneje posjetit će ukupno 12 zemalja“, rekao je poručnik bojnog broda Takahiko Yogura na prijemu za novinare u kasnopopodnevnim satima na brodu. Za jednosatnog boravka novinarima je omogućeno razgledavanje broda koji od naouružanja posjeduje samo top s prednje strane.

„Taj top služi samo za obuku“, rekao je Yogura.

Brod je dužine 143 a širine 18 metara dok mu je gaz 7 metara i pripada školskom divizijunu japanskih samoobrambenih snaga.

Tijekom četvorodnevnog posjeta broda „Kashima“ HRM-u, kako je službeno najavljeno, među ostalim predviđeni su i susreti zapovjednika HRM-a komodora Roberta Hranje sa zapovjednikom japanskog divizijuna za obuku kontraadmiralom Fumiyukijem Kitagawom te s japanskim veleposlanikom Masaruom Tsujijem te obilazak broda „Kashima“ pripadnika HRM-a i uzvratni posjeti posade japasnkog broda brodovima HRM-a.

Prekosutra u 19,00 sati na splitskoj rivi održat će se koncert japanskog Glazbenog orkestra školskog divizijuna uz koji će nastupiti i bubnjari broda „Kashima“ na tradicionalnim japanskim taiko-bubnjevima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙