FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zmajlović i Voronjin o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu

ZAGREB, 2. rujna 2013. (Hina) - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i zamjenik generalnog direktora ruske tvrtke Zarubežnjeft Alexander J. Voronjin, u čijem je vlasništvu rafinerija Brod u susjednoj BiH, danas su u Zagrebu definirali daljnje korake za rješavanje problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu uzrokovanog radom rafinerije Brod, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Zmajlović je naglasio kako je njegov prioritetni zadatak u što kraćem roku doći do kvalitetnog i trajnog rješenja za problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, a jedino takvo rješenje je što skorija modernizacija rafinerije Brod.

Voronjin je ustvrdio da Zarubežnjeft poduzima sve mjere kako bi se ostvarili rokovi modernizacije a sam proces ubrzao.

Zmajlović i Voronjin sastali su se prvi put u svibnju kada je Voronjin zajamčio da se od modernizacije rafinerije Brod neće odustati te da su za to osigurana financijska sredstva. Zarubežnjeft će obećao da će razmotriti mogućnost da se modernizacija rafinerije ubrza u dijelu u kojem to tehnologija i procesi dopuštaju, podsjeća Ministarstvo.

Jedan od prvih koraka u tome je postavljanje mjerne postaje u krugu rafinerije te osiguranje uvida u dosad prikupljene podatke o stanju zraka u rafineriji.

Po riječima zastupnika Zarubežnjefta u Hrvatskoj Milorada Šmitrana, mjerna postaja radi u probnom režimu od početka kolovoza, a modernizacija se nastavlja prema dogovorenoj dinamici, pri čemu se procesi ubrzavaju u dijelovima koji se izravno tiču ekoloških pitanja pa će taj dio biti dovršen do 2015.

Zmajlović je izvijestio o aktivnostima Ministarstva u uspostavi suradnje službi 112 Hrvatske i BiH, te obavješćivanja u slučajevima izvanrednog onečišćenja zraka, kao i u pogledu međunarodne suradnje inspekcija zaštite okoliša i uspostave dodatnih sustava za praćenje stanja zraka na području Slavonskog Broda.

Također je govorio o postavljanju dodatne mjerne postaje u Slavonskom Brodu, privremene pokretne postaje, kako bi se premostilo razdoblje do provedbe javnog natječaja za postavljanje dodatne stalne mjerne postaje, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙