FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jelavić: učinimo sve da prvašićima početak škole ostane u lijepom sjećanju

ZAGREB, 30. kolovoza 2013. (Hina) - U povodu početka nove školske godine 2. rujna, kada će u prve razrede krenuti 40 tisuća djece, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić poručila je kako su svi, a posebno učitelji i roditelji, pozvani učiniti sve da im taj dan ostane u lijepom sjećanju.

Učenici, zajedno s prvašićima i srednjoškolcima, čine populaciju od 508 tisuća djece i mladih, koja svakodnevno dolazi u školu kako bi se pripremila za sve složeniji život sutrašnjice, navodi Jelavić, dodajući da je škola za njih "mnogo više od pripreme za život – ona jest njihov život, njihova svakodnevica u kojoj odrastaju, sudjeluju, ostvaruju svoja prava i obveze".

Podsjeća da danas svako dijete ima pravo dobiti obrazovanje koje će mu omogućiti da razvije životne vještine, sposobnosti učenja, samopoštovanje i samopouzdanje, koje će mu pomoći da razvija svoju osobnost, talente i sposobnosti zajedno s drugom djecom, kako bi živjeli ispunjen i zadovoljavajući život kao slobodni ljudi koji poštuju i štite ljudska prava.

Takvi se ciljevi, napominje, mogu ostvariti jedino u školi koja je zajednica učenja i nenasilja, u kojoj je moguće pomiriti različite vrijednosti kroz dijalog i poštovanje razlika i koja se znanjem bori protiv predrasuda i diskriminacije.

"Početak školske godine suočava nas gotovo uvijek s istim poslovima i brigama, a opet je svaki taj početak jedinstven i neponovljiv, osobito za djecu koja se prvi put susreću sa školom. I sljedećih dana prvašići će trebati veliku pomoć, razumijevanje i strpljenje učitelja i svojih bližnjih. Trebat će i osobitu pažnju i oprez svih sudionika u prometu, koje pozivam da vode računa ponajviše o ovim malenim nosačima školskih torbi, koji su odjednom dobili niz novih odgovornosti u kojima se možda još ne snalaze", stoji u poruci pravobraniteljice za djecu.

"Uložimo stoga sve snage u ostvarenje ovih dječjih prava jer ono ovisi o nama odraslima. Svoj djeci želim radostan početak školske godine i mnogo uspjeha u školovanju", stoji u poruci pravobraniteljice za djecu Jelavić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙