FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat carinika: u zakonskom roku riješiti predmet M. Dragosavca

ZAGREB, 29. kolovoza 2013. (Hina) - Nezavisni sindikat carinika Hrvatske traži očitovanje Odbora za državnu službu o roku u kojemu se donose odluke i rješenja žalbenih predmeta po prigovoru državnih službenika, odnosno članova njihova sindikata, te da se u zakonskom roku riješi predmet njihova povjerenika Mirka Dragosavca.

Traženje temelje na Zakonu o državnim službenicima (čl. 67. stavak 1.) i navode kako, unatoč tome što je izmjenama Zakona o državnim službenicima (čl. 24), koji je stupio na snagu u svibnju 2011., brisan stavak kojim je bio definiran rok za odlučivanje po prigovoru službenika, smatraju da je prema Zakonu o općem upravnom postupku višestruko premašen rok za donošenje rješenja i odluke po prigovoru.

U večerašnjem priopćenju, koje je taj sindikat uputio medijima te dostavio na znanje i predsjedniku Republike te premijeru, ističe se kako premašenim rokovima nisu samo povrijeđena prava službenika, već je to i nesavjestan rad članova Odbora za državnu službu, kršenje temeljnih načela i postavki Zakona, definicija Odbora, Etičkog kodeksa, te temeljnih ljudskih i građanskih prava.

Navode kao drastičan primjer kršenja prava službenika slučaj Mirka Dragosavca, koji je ujedno i sindikalni povjerenik, te mu pripadaju sva zakonska prava kao i prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Sindikat dodaje kako je njihov povjerenik, putem Carinske uprave RH podnio 13. srpnja prošle godine prigovor Odboru za državnu službu na rješenje o premještaju, a rješenje nije doneseno više od godinu dana.

Napominje se kako službenici, kao i njihov sindikalni povjerenik, mogu pokrenuti upravi spor jer nije doneseno rješenje Odbora za državnu službu, ali da je za njihov sindikat potpuno pravno i stvarno neprihvatljivo da Odbor za državnu službu tako brutalno krši prava državnih službenika i na neprimjeren način štiti donositelja nezakonitih odluka.

Time se, ističe sindikat carinika, izaziva nesaglediva šteta službenicima i državnoj službi te krši temeljna postavka socijalnog dijaloga, u kojoj posebnu ulogu i važnost ima Odbor za državnu službu.

Sindikat podsjeća da odluke, na koje službenici podnose prigovore, donose osobe koje su bile neispravno izabrane i postavljene kao rukovoditelji za vrijeme bivšeg ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića što, navode, dodatno krši službenička, ljudska i građanska prava osoba koji su žrtve ovakvih neprimjerenih i nezakonitih postupaka.

Na kraju priopćenja sindikat navodi kako Odbor za državnu službu apsolutno nije nezavisno tijelo, jer ga financira, odnosno bira predstavnik poslodavca, te traži da se predsjednica toga odbora očituje u roku od osam dana od primitka ovoga zahtjeva Sindikata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙