FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati Brodosplita s Mrsićem o poteškoćama u brodogradilištu

SPLIT/ZAGREB, 22. kolovoza 2013. (Hina) - Čelnici sindikati koji djeluju u Brodosplitu izvjestili su ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića i njegove suradnike o poteškoćama u splitskom brodogradilištu, posebice glede ugovora o radu kojega je radnicima ponudio poslodavac Tomislav Debeljak, a za kojeg sindikati smatraju da je donesen na nezakonit način, doznaje se danas od sindikalnih predstavnika u Brodosplitu.

Sindikati su zaprijetili da će se obratiti Državnom inspektoratu radi inspekcijskoga nadzora u slučaju daljnjega nezakonitog sadržaja dokumenata koje radncima nudi poslodavac Brodsplita.

„Ministru Mrsiću smo predstavili mišljenje naših pravnika da je ugovor o radu, kojega je ponudio poslodavac Tomislav Debeljak na potpisivanje radnicima, nezakonit i mi tražimo da se uklone manjkavosti“, rekao je danas za Hinu Joško Franić. Dodao je kako je ovaj sastanak s ministrom Mrsićem i njegovim suradncima organiziran jučer u Zagrebu.

O ovom sastanku danas se oglasio i Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH IS) priopćenjem u kojem se navodi da su sindikalni predstavnici Brodosplita, osim što su ministru Mrsiću predstavili sadržaj novih ugovora o radu kao i Pravilnik o radu i pravilnik o plaćama, upoznali sve nazočne s nepostojanjem socijalnoga dijaloga nakon što je Brodosplit preuzeo novi vlasnik.

Također su naglasili nepoštivanje odredaba važećega kolektivnog ugovora, ističe se u priopćenju SMH-IS.

Franić je danas rekao kako sindikati Brodosplita sada o očekuju očitovanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava glede poteškoća u splitskom brodogradilištu.

„Dogovoreno je da će se o svim navedenim i dostavljenim aktima poslodavca očitovati Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a sindikati će temeljem tog očitovanja tražiti da se akti usklda sa Zakonom i drugim važećim propisima. U slučaju daljnjega nezakonitog sadržaja dokumenata sindikati će se obratiti Državnom inpsektoratu radi ispekcijskog nadzora“, navodi se u priopćenju SMH-IS.

Sastanku su, uz ministra Mrsića, bili prisutni Marina Kasunić Peris, pomoćnica ministra i Ilija Tadić, voditelj službe radnog prava, te Ruđer Friganović direktor poslovne zajednice Jadranbrod i Zvonimir Novak iz Ministarstva gospodarstva.

Iz sindikata koji djeluju u Brodosplitu bili su prisutni Joško Franić, glavni sindikalni povjerenik SMH-IS te ujedno i regionalni povjerenik za Dalmaciju, Zvonimir Šegvić i Pave Matošić predsjednik i zamjenik predsjednika Nezavisnog sindikata Brodosplita, Vedran Dragičević, predsjednik SMH-IS i pomoćnica predsjednika SMH-IS Vesna Mlinarić, stoji u priopćenju SMH-IS.

Privatizacija Brodosplita završena je, uz odobrenje Europske komisije, krajem veljače ove godine, kada je samoborska tvrtka DIV, vlasnika Tomsilava Debeljaka, postala većinski vlasnik splitskog brodogradilišta.

Ugovor o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije Split u ime Republike Hrvatske i ostalih imatelja dionica potpisao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a u ime DIV Brodogradnje d.o.o. predsjednik Uprave Tomislav Debeljak te u ime tvrtke Div d.o.o. član Uprave Darko Pappo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙