FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HURS podržava sindikate liječnika i medicinskih sestara, napada Spomenku Avberšek i Ostojića

ZAGREB, 28. kolovoza 2013. (Hina) - Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) podržala je danas sindikate liječnika i medicinskih sestara i oštro napala zdravstveni sindikat koji se ne želi priključiti njihovu štrajku, kao i ministra zdravlja Rajka Ostojića.

HURS u priopćenju daje punu podršku svojem članu, Hrvatskom liječničkom sindikatu, koji je zajedno s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara najavio štrajk u rujnu, te osuđuje "neprincipijelnu koaliciju ministra i poslušnih demagoga u sindikalnim redovima", pri čemu cilja na Spomenku Avberšek, predsjednicu Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Na spominjući joj ime, HURS Avberšek naziva osobom "koja je donedavno sindikalnim čelnicima zamjerala nedostatak žustrine u obračunu s vlasti prozivajući ih za ikakav dijalog s vladajućima", a sada "odlučno inzistira na pregovorima nastojeći minirati najavljeni štrajk uz objašnjenje da ne želi da radnici u zdravstvu ostanu bez kolektivnog ugovora". Također je optužuje da je "svome članstvu i njihovima kolegama priuštila život s manjim plaćama i rad bez kolektivnog ugovora".

Avberšek se nije priključila sindikatima liječnika i medicinskih sestara, koji su najavili štrajk nakon što su propali pregovori u kojima su tražili da im Ministarstvo zdravlja vrati prava iz kolektivnog ugovora koji je sud proglasio ništetnim. Umjesto toga, ona je nastavila pregovore o novom kolektivnom ugovoru, tvrdeći da bi inače zaposleni u zdravstvu mogli doživjeti da im poslodavac plaće uređuje Zakonom o plaćama.

HURS je također žestoko napao Ostojića jer "hineći brigu za pacijente i spremnost na konstruktivan dijalog, ministar manipulira javnošću".

Nepristajanjem na određivanje roka okončanja kolektivnih pregovora i odbijanjem očitovanja na prijedlog odredbi druge strane, Ostojić omalovažava dijalog, sindikate u sporu i sve radnike u zdravstvu koji, usprkos neprimjerenim pritiscima vezanim uz suglasnosti za duži rad i usprkos nižim plaćama zbog nečuvenog rušenja kolektivnog ugovora, pacijentima pružaju skrb koju si je ministar pripisao uz dozu njemu svojstvene patetike, kaže HURS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙