FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija bi uz pomoć Irana mogla uzvratiti SAD-u cyber-napadima

SAN FRANCISCO, 29. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Ako Sjedinjene Države napadnu Siriju bit će to prvi puta da napadaju zemlju sposobnu za odmazdu cyber-napadima na SAD, ocjenjuju stručnjaci.

Rizik povećava sirijski savez s Iranom koji je osnažio svoje cyber kapacitete u posljednje tri godine i već Damasku pruža tehničku i drugu potporu. Ako Iran stane uz Siriju u bilo kakvom sukobu sa SAD-om to će znatno povećati cyber-prijetnju, rekli su stručnjaci za sigurnost.

Sirijska elektronska vojska (SEA), hackerska skupina lojalna predsjedniku Bašaru al-Asadu, već je izvela organizirane cyber-napade protiv SAD-a. Ona je upadala na internetske stranice američkih medija i internetskih tvrtki i sada prijeti pojačati takve napade ukoliko Washington bombardira Damask.

"Sirijska elektronska vojska vjerojatno će nekako odgovoriti, možda uz pomoć skupina povezanih s Iranom", rekao je bivši savjetnik Bijele kuće za cyber-sigurnost i protuterorizam Richard Clarke.

Malo se zna o hackerima Sirijske elektronske vojske i nema dokaza da je ta skupina sposobna provesti razorne napade na ključnu infrastrukturu. Bivši ravnatelj Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a Michael Hayden je agenciji Reuters rekao da SEA "izgleda kao iranska ispostava" i mogla bi imati veće sposobnosti nego što je do sada pokazala.

Do sada je najštetnija akcija SEA-e bila u travnju kada je ta skupina ušla u Twitter račun agencije Associated Press i poslala izmišljene "tweetove" o eksplozijama u Bijeloj kući. Lažne su vijesti izazvale pad na burzama na kojima je u kratko vrijeme zato izgubljeno 100 milijardi dolara, piše Reuters.

U e-mail poruci agenciji Reuters SEA je rekla da bi u slučaju neke akcije vojske SAD-a protiv Sirije "naši ciljevi bili drugačiji". "Sve će biti moguće ako SAD započne neprijateljsko djelovanje protiv Sirije", rekla je ta skupina u poruci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙